IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски: 56 млн. лв. ще бъдат осигурени за обхода на Габрово

До няколко месеца трябва да приключи работата по недовършените проекти от програма „Транспорт“ 2007 - 2013

14:38 | 22.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Подготвя се постановление на Министерския съвет, с което ще бъдат осигурени 56 млн. лв. за обхода на Габрово. Това съобщи по време на парламентарния контрол транспортният министър Ивайло Московски.

Обходът на Габрово е един от шестте недовършени проекта по оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г., с изпълнител Агенция "Пътна инфраструктура", разясни той пред депутатите. Програмата финансира 118 проекта, включително 25 инвестиционни, като 11 от тях са големи. Програмата е приключила с 97% усвоени средства.

Останалите недовършени проекти по програмата са с изпълнител Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ): рехабилитацията на гарови комплекси по TENT-T мрежата, реконструкция на  жп линията Първомай – Свиленград, рехабилитация на участъци от жп линията  Пловдив – Бургас, модернизация на участъка Септември – Пловдив и Интермодален терминал Пловдив. 

Остават броени месеци, за да приключат изцяло проектите, каза Московски.

Той обясни, че проектите на НКЖИ са финансирани по схемата 60 – 65% еврофинансиране и 20 на сто национално съфинансиране, тъй като проектите генерират приходи за Агенцията. Специално постановление на МС регламентира, че разликата трябва да бъде покрита от бюджета.

Когато са били усвоени евросредствата и фиксираните 20% от бюджета, в края на периода останала разлика за дофинансиране на проектите от 208 млн. лв. „Тук не става въпрос за загуба на средства или щета за държавния бюджет“, беше категоричен министърът.

За изграждането на магистрала между Русе и Велико Търново догодина ще  бъде възложено техническото проектиране, заяви пред депутатите министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Теренът е тежък, включително участъкът през Бяла, където стават множество катастрофи, каза тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още