IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавната работа по плановете срещу наводнения може да замрази ОП "Околна среда"*

Плановете ще бъдат приети до края на годината, заяви МОСВ

13:12 | 16.08.16 г.
Бавната работа по плановете срещу наводнения може да замрази ОП "Околна среда"*

Усвояването на средства по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. може да бъде спряно заради бавната работа по плановете за превенция на наводненията. Този извод прави Сметната палата след одит за изпълнението на проекта „Разработване на планове за управление на риска от наводнения“. Проверката обхваща периода от 1 януари 2012 г. до 30 юни 2015 г.

Според одиторите не са изпълнени и значително са забавени основни дейности по проекта, затова е необходимо той да бъде довършен с пари от бюджета, вместо с евросредства от периода 2007 – 2013 г.

Безвъзмездната финансова помощ за проекта е с първоначална стойност около 20 млн. лв.

Сметната палата припомня, че за избягване на неблагоприятните последици от наводненията при променен климат е необходимо да се изработят планове за управление на риска.

Директива 2007/60/ЕО изисква от държавите членки да работят на три етапа: предварителна оценка на риска, карти на заплахата и планове за управление на риска от наводнения. 

Приемането на плановете е заложено в Споразумението за партньорство на  България с ЕС 2014-2020 г. като предварително условие. От изпълнението му зависи финансирането по ос 4 „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“ на оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020.

По проекта работят четирите басейнови дирекции - Дунавски район (с център Плевен), Западнобеломорски район (с център Благоевград), Източнобеломорски район (с център Пловдив) и Черноморски район (с център Варна).

Ето какво установяват одиторите за изпълнението на проекта: късно стартиране, недостатъчен капацитет за процедурите по ЗОП, лоша координация, честа смяна на екипа - през одитирания период са се сменили шестима екоминистри и петима ръководители на Управляващия орган на програма “ Околна среда” 2007-2013.

Остават неизпълнени основни дейности, освен това не е извършена и екологична оценка на плановете за управлението на риска от наводнения в четирите басейнови дирекции.

Поради неизпълнението в края на ноември 2015 г. общият бюджет на проекта се коригира на около 12,1 млн. лв., или с около 7,9 млн. лв. по-малко от първоначалния.

Освен че се удължава срокът за изпълнение на проекта (след 31 декември 2015 г.) се налага за забавените дейности да бъдат осигурени допълнителни национални финансови средства - малко над 3 млн. лв., от бюджета на МОСВ.

Към 31 декември 2015 г. от Управляващия орган са извършени плащания (включително авансови) по проекта в размер на 75,68 на сто от актуализирания бюджет. Останалите 24,32 на сто (за неизпълнените дейности) от бюджета на проекта остават за сметка на бюджета, съобщава Сметната палата. 

Междувременно в отговор на критичния доклад Министерството на околната среда и водите съобщи, че плановете за управление на риска от наводнения ще бъдат одобрени от кабинета до края на годината.

„Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 не е застрашена от спиране заради mлановете за управление на риска от наводнения“, заявява екоминистерството.

То признава закъснение в подготовката им в периода 2013-2014, но са взети спешни мерки, се казва в съобщението.

Потвърждава се информацията, че плановете ще бъдат завършени с близо 3 млн. лв. национални средства.
 

*Новината е допълнена в 17.39 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още