IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добромир Симидчиев: Работата по плановете срещу наводнения е към своя край

България няма да влезе в нарушение на евродирективите, според бившия зам.-министър на регионалното развитие

09:13 | 18.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

Работата по плановете срещу наводнения е към своя край и до края на 2016 г. те ще бъдат изцяло изработени. Така България няма да влезе в нарушение на евродирективите и да рискува загуба на средства от оперативната програма "Околна среда". Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria бившият зам.-министър на регионалното развитие Добромир Симидчиев.

Припомняме, че преди дни излезе доклад на Сметната палата, в който се предупреждава, че усвояването на средства по оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. може да бъде спряно заради бавната работа по плановете за превенция на наводненията.

Одиторите прегледаха как се изпълнява европроектът, по който четирите басейнови дирекции в страната работят по плановете. Според тях значително са забавени основни дейности и затова вместо проектът да бъде изпълнен изцяло с еврофинансиране, от бюджета се налага да бъдат заделени 3 млн. лв.

Добромир Симидчиев поясни, че дейностите по проекта са на три етапа: предварителна оценка на риска, изработване на карта на заплахите и накрая се правят самите планове. Те са за 6-годишен период - от 2016 до 2021 г. Еврокомисията ни е разрешила засега плановете за наводненията да са различни от плановете за управление на речните басейни. За бъдещи периоди двата вида планове ще трябва да съвпадат, защото все повече се върви към интегрирано управление на водите. 

„Важното е, че плановете за наводнения са към своя край и към края на 2016 г. те ще са готови. Тоест, няма да има нарушение и риск от загуба на средства“, смята Симидчиев.

Той обясни причините за забавянето – при някои обществени поръчки на басейновите дирекции е имало безкрайно обжалване на процедурите от страна на кандидат-изпълнителите, което е продължило толкова време, че е бил застрашен целият проект. Тогава екоминистерството извадило тези дейности, за да продължи проектът.

Това забавяне води до резултата, че не всичко ще може да се финансира от програма „Околна среда“ 2007 – 2013 г., а към 3 млн. лв. ще бъдат национално финансиране. Но все пак така се спасява един голям проект, каза Симидчиев.

Според него плановете са направени професионално и нивото на анализа е високо.

Той обаче се съгласи с констатациите на Сметната палата за липсата на капацитет в администрацията и честа смяна на ръководството, но по думите му това не било нещо необичайно.

Един план не може да ни защити от наводнения. След това трябва да се върви към строителство и надграждане на язовири, диги, временни преградни стени и брегозащити, предупреди експертът.

„Превенцията винаги е много по-евтина и дългосрочно много по-изгодна. Говорим за стотици милиони. Но някои от дейностите не изискват просто пари – спомнете си наводненията във Варна, там се говореше за застрояване на дерета, това е въпрос на регулация. С почистването на реките местната власт може да се справи“, каза той.

Вижте още във видеото:


Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още