IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

22 общини ще работят по проект за събиране на опасни отпадъци

Проектът се финансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество

14:43 | 28.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

22 общини ще работят по проект за разделно събиране на опасни отпадъци, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Проектът се финансира от Българо-швейцарската програма  за сътрудничество и е на стойност 8,8 млн. швейцарски франка.

Официален старт на дейностите обявиха днес екоминистърът в оставка Ивелина Василева и посланикът на Швейцария Денис Кнобел. 

Ивелина Василева коментира, че на територията на Созопол, Левски, Разград, Шумен и Съединение ще бъдат изградени центрове за временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата.

Със специално оборудвани автомобили ще се обслужват и 17 съседни общини. Така пилотната схема ще обхване над 360 хил. жители.

Хората ще могат да предават стари бои, лакове, живакосъдържащи препарати, лекарства и други. В момента по-голямата част от тези продукти се изхвърлят в контейнерите.

Центровете в Шумен и Разград ще бъдат големи, a в останалите три населени места – Созопол, Левски и Съединение, ще са по-малки. Те ще са оборудвани с контейнери, варели, бидони, кутии и други съдове за съхранение, както и с мотокари, везни, колички, инструменти и защитни облекла за работещите.

Ролята на мобилни пунктове ще изпълняват специално оборудвани микробуси с общо тегло до 3,5 тона, в които всеки опасен отпадък ще се събира разделно.

Денис Кнобел изрази надежда, че общините ще доразработят и доразвият добрите практики.

По Българо-швейцарската програма за сътрудничество се реализира още един проект – за екологосъобразно обезвреждане на пестициди с изтекъл срок на годност на стойност 23 млн. швейцарски франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още