IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

130 млрд. евро от еврофондовете са инвестирани в реалната икономика

От началото на новия програмен период са похарчени 20% от предвидените средства от фондовете, сочи първият подобен отчет на ЕК

17:43 | 20.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

От началото на 2014 г. до първите девет месеца на 2016 г. почти 130 млрд. евро от европейските фондове, или 20% от общите средства за програмния период, са били инвестирани в реалната икономика на Европейския съюз (ЕС).

Средствата са отишли за малки и средни предприятия, енергийна ефективност, широколентов интернет и други проекти, насочени към приоритетите за развитието на общността - създаване на работни места и икономически растеж.

Това отбелязва Европейската комисия (ЕК) в доклад за изпълнението на работата на петте фонда. За първи път Комисията публикува подобен отчет.

От публикуваните данни се вижда, че към края на 2015 г. 274 хил. предприятия са получили подкрепа от структурните фондове. Помощ при намиране на работа или развитие на умения са получили 2,7 млн. души.

Отделените средства от фондовете са 58,7 млрд. евро. Това представлява 9,2% от предвидените за целия програмен период средства - 638 млрд. евро по европейските фондове (заедно с националното финансиране).  

Други 7,4 млрд. евро са били инвестирани в подобряване на конкурентоспособността на малките и средните предприятия, 6,5 млрд. евро – за проекти в подкрепа на околната среда, и още 6,4 млрд. евро – за подобряване на уменията на работещите.

Инвестициите в реалната икономика се ускоряват през 2016 г. – за първите девет месеца те надхвърлят 58,8 млрд. евро до общо 128,8 млрд. евро от предвидените средства до 2020 г.

Прогнозата на Брюксел е, че изпълнението на инвестициите по еврофондовете ще се върне към нормалното през 2017 г.

Първият преглед се прави във връзка с промените в правилата за разпределяне на европейските средства, въведени през 2014 г. Тяхната цел е да бъде повишено качеството на разходите и да се засили вниманието към механизмите за измерване на резултатите и ефективността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още