IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През декември ще се изясни окончателно българският план за европредседателството

Очакваме 20 хил. души да посетят България и те трябва да бъдат посрещнати добре, заяви министър Лиляна Павлова

17:43 | 12.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През декември, непосредствено преди България да поеме председателството на Европейския съюз (ЕС), ще има окончателна конкретика по законодателните досиета и националните теми на страната, стана ясно от коментар на министър Лиляна Павлова пред парламентарната комисия по европейските въпроси.

„Самите досиета ще получим през декември“, обясни министърът. 

По-рано днес Министерският съвет прие Програмата на България за 6-месечното ротационно председателство, което започва на 1 януари 2018 г.

Приоритетите, заложени за шестмесечието, са консенсус, конкурентоспособност и кохезия. Специален фокус ще има върху бъдещото на Западните Балкани, на Дунавския и Черноморския регион. С темата за конкурентоспособността са свързани Енергийният съюз, дигиталната икономика и единният пазар. Социалният стълб също е застъпен в нашите приоритети, каза пред комисията Павлова.

Очакваме 20 хил. души да посетят България и те трябва да бъдат посрещнати добре, подчерта Павлова.

Определено имаше чуваемост за предложенията на опозицията, заяви председателят на комисията по европейските въпроси Кристиан Вигенин (БСП). Той заяви, че специално темата за Дунав и Черно море е добра връзка със следващите председателства на Австрия и Румъния. Вигенин очаква Румъния да „вкара гола“ с приемането на  стратегия за Черно море.

Той подчерта, че за левицата е важна темата за по-справедлива Европа. За Западните Балкани парламентът може да има съществен принос, каза депутатът, като посочи конкретно комисията по външна политика.

Темата за председателството и приоритетите трябва да е обединяваща, а не разединяваща, каза Павлова. Тя посочи, че по темата за Западните Балкани България има огромен пробив, тъй като премиерът е поканен на срещата на високо равнище в Триест по линия на т. нар. "Берлински процес".

Лиляна Павлова представи пред комисията и напредъка по подготовката за председателството към 30 юни 2017 г.

Тя информира, че изцяло са изпълнени 17 от 57 мерки, а по останалите 40 се работи. Министърът потвърди напредъка в работата по календара на председателството.

Тя подчерта за пореден път, че е "фалшива" новината за отнемане на председателството. Друга фалшива новина е, че сме сменили концепцията и че председателството ще е в Брюксел, заяви тя и разясни подробно кои срещи ще се провеждат в София и кои – не.

Логистичната подготовка приключва със серия обществени поръчки, включително за превози, кетъринг, настаняване, сайт и брандиране. 

За НДК Вигенин заяви, че това става ключов въпрос за логистиката, тъй като това е основно място за провеждане на събитията. В сградата са планирани над 240 срещи, не търсим друга сграда, заяви Павлова. 

Общините ще бъдат финансирани от министерството на Павлова по специална грантова схема, за да се подготвят за културната програма. 

В подготовката ще участват множество доброволци, става ясно от думите на министъра. 

За гостите ще бъдат подготвени протоколни подаръци - вратовръзки за мъжете, копринени шалове за жените, розово масло и традиционни чайове, а за ВИП гостите БНБ ще направи специална монета. Подготвя се и специална емисия пощенска марка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още