IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да видим скоро завод за боклука в София

Според регионалния министър въпреки че е направена първа копка, до три години няма да има завод

15:00 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Няма да видим скоро завод за боклука в София

До три години София няма да има завод за преработка на отпадъците, заяви пред журналисти днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Той уточни, че проект за завода все още няма, макар и да е направена първа копка на обекта.

Символичното начало на проекта в с. Горни Богров беше дадено през април, като тогава беше обявено, че строителството ще отнеме година и половина.

Законът за управление на отпадъците на София е гаранция за решаването на проблема с боклука на столицата, защото сметището в Суходол повече не може да поема тези отпадъци, каза министърът, цитиран от БТА. Държавата даде 100 милиона лева за балиране на отпадъците и ако проблемът не бъде решен, може отново да се наложи балиране, но този път парите ще дойдат от гражданите на София, уточни Гагаузов

Изграждането на завод за боклука ще остане ангажимент на Столичната община. Законът, подготвен от Министерския съвет и внесен в Народното събрание, е временна мярка на държавата да реши трайно този проблем, посочи Гагаузов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и експерти от МРРБ представиха в Гранитната зала на Министерския съвет изпълнението на оперативната програма „Регионално развитие“ (ОПРР) за периода 2007-2009 г. ОПРР е с общ бюджет 1,601 млрд. евро, от тях 1,360 млрд. евро са от ЕС, а останалото е съфинансиране от републиканския бюджет.

Според министър Гагаузов вече са договорени 15% от средствата на ОПРР, а до края на годината ще бъдат договорени повече от 25% от общата сума на оперативната програма.

Проблемите в изпълнението на ОПРР са най-вече при процедурите за възлагане на обществените поръчки от страна на бенефициентите, и по-точно - обжалването на тези процедури. Ние ще спазваме строго буквата на закона и няма да толерираме никакви порочни практики, каза министър Гагаузов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още