IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Немска фирма доставя сателитни снимки за директните плащания на земеделците

С избора на фирма според министърът на земеделието и храните реално се преодолява опасността от загуба на 700 млн. лв. субсидии на площ за земеделските производители

14:56 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Немска фирма доставя сателитни снимки за директните плащания на земеделците

Германската компания European Space Imaging е избрана да достави сателитните снимки за изработка на цифровата ортофотокарта във връзка с предоставянето на директните плащания на единица площ на земеделските производители. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Офертата на германската компания е на стойност близо 4 млн. лв. Компанията е била избрана въз основа на икономически най-изгодно предложение, свързано с удостоверени и доказани технически възможности за своевременно и качествено изпълнение, става ясно от съобщението. Останалите кандидати, подали оферти, са гръцката „Аратос технолоджи”, „Геокад-93” и БАН.

С избора на фирма според министърът на земеделието и храните реално се преодолява опасността от загуба на 700 млн. лв. субсидии на площ за земеделските производители, възникнала заради забавянето на процедурата за заснемането на 40% от територията на страната за 2009 г. Според Мирослав Найденов до 30 ноември ще се осигури това покритие.

Одобрено е стартирането на процедура за ново самолетно заснемане на цялата територия на страната до 2011 г. и изготвяне на нова ортофотокарта за нея, става ясно още от съобщението на МЗХ. Предвижда се процедурата да приключи в края на тази година или в самото начало на следващата, за да се гарантира, че заснемането ще започне още през май 2010 г.

Наличните в страната ортофотокарти, които са 10% по сателитни изображения от 2009 ., вече са обработени. В момента се обработват ортофотокарти по самолетно заснемане от 2008 г. на 1 500 кв. км.

Създаването на новия слой „Подходящи за подпомагане площи” в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП) ще започне с използвани сателитни изображения от 2008 и 2009 г. и към януари 2010 г. слоят ще покрие около 40% от територията на страната. В края на 2010 г., използвайки и новите самолетни снимки, този слой ще покрие между 75% и 80% от територията на страната и ще бъде завършен през 2011 г. – ще се получи припокриване от сателитни и самолетни снимки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още