IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 30 октомври ще се приемат проектни предложения за иновативни лекарства

Финансирането по поканата е общо 156,3 млн. евро, а предложенията трябва да са свързани с лечението на ракови, възпалителни и инфекциозни заболявания

10:38 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
От 30 октомври ще се приемат проектни предложения за иновативни лекарства

На 30 октомври 2009 г. ще бъде открита втората покана за представяне на предложения на Инициативата за иновативни лекарства (ИИЛ), съобщиха от Европейската комисия (ЕК).

Инициирана през 2007 г., ИИЛ представлява публично-частно партньорство между ЕК и европейската фармацевтична индустрия, с което се цели предоставянето на подкрепа за по-ефективното откриване и разработване на по-добри лекарства за пациентите. Общият бюджет на ИИЛ за периода 2008—2017 г. е 2 млрд. евро (1 млрд. евро от Европейската общност и 1 млрд. евро от отрасъла).

Първата покана за представяне на предложения на ИИЛ беше открита през април 2008 г. По нея бяха представени 134 предложения и бяха подбрани 15 от тях за получаване на сумата от 246 млн. евро.

Вчера бяха обявени научноизследователските теми по втората покана за представяне на предложения. Темите включват ускоряване на разработването на лечение на раковите заболявания и подобряване на грижите за пациента, както и разработване на лекарства срещу рак. В обхвата на втората покана са още електронните здравни досиета, предложенията за нови средства за повишаване на ефикасността на лекарствата и такива за откриване и разработване на бързи диагностични тестове за бактериална диагностика на място с цел улесняване на клиничните изпитания и клиничната практика. С тези теми ИИЛ се стреми да ускори откриването и разработването на нови лекарства за лечение на раковите, възпалителните и инфекциозните заболявания.

Финансирането по втората покана е в размер на общо 156,3 млн. евро, от които 76,8 млн. евро се осигуряват от Европейската комисия, а 79,5 млн. евро се очаква да бъдат осигурени от дружествата членове на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (ЕФФИА).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още