IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дунав мост 2 ще бъде готов до 9 юни 2011 г.

Премиерите на България и Румъния поставиха краен срок на испанския консорциум FCC за изпълнение на проекта

19:52 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дунав мост 2 ще бъде готов до 9 юни 2011 г.

Министър-председателят на България Бойко Борисов и неговият румънски колега Емил Бок са поставили на испанския консорциум FCC краен срок за изпълнението на проекта Дунав мост 2, предаде БТА. Строителните дейности по съоръжението, което към момента е завършено на 40%, трябва да приключат до 9 юни 2011 г.

Това е станало ясно от посещението на двамата премиери във Видин на площадката на Дунав мост 2. В българската делегация са били още министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, областният управител на Видин Пламен Стефанов, кметът на Видин Румен Видов и др.

Испанският консорциум FCC е представил пред делегациите на България и Румъния начините на финансиране и сроковете за приключване на проекта Дунав мост 2. По време на представянето Бойко Борисов е поискал да бъдат обяснени причините за голямото забавяне на строителството, което се финансира по програма ИСПА.

Главният мениджър на проекта Алберто Бергара е пояснил, че причините са много и времето, предвидено за срещата няма да стигне, за да бъдат изяснени.

По-рано днес България и Румъния подписаха съвместна декларация, адресирана до Европейската комисия, за удължаване на срока на финансовия меморандум по ИСПА, чрез който се финансира голяма част от строителството на Дунав мост 2.

Бойко Борисов се надява Европейският съюз да прояви милост към проекта, защото в противен случай „той е съсипан, защото пари от вътрешния бюджет за него няма и ако ЕС не отпусне пари, това означава, че той трябва да бъде замразен”.

Премиерът на Румъния Емил Бок на свой ред заяви, че от обясненията на испанския консорциум не става ясно на какво се дължи голямото забавяне. Той предупреди, че строителните дейности ще бъдат наблюдавани стриктно, за да може транспортното съоръжение да бъде открито до поставения краен срок през юни 2011 г.

Бойко Борисов допълни, че България и Румъния ще открият ферибота от Никопол до Турну Мъгуреле в края на март 2011 г., а през юни следващата година ще бъде готов и Дунав мост 2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още