IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата няма да санира конструктивно неустойчиви сгради

В първите месеци на следващата година общините ще правят енергиен и конструктивен одит, каза регионалният министър

10:56 | 30.12.14 г. 1
Държавата няма да санира конструктивно неустойчиви сгради

По националната програма за саниране на панелни жилища няма да се санират сгради, които не са конструктивно устойчиви. Това каза пред „Нова телевизия” министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, която даде разяснение за стартиращата от началото на следващата година програма.

В първите 3-4 месеца на 2015 г. общините ще направят енергиен и конструктивен одит на всяка сграда, кандидатствала за саниране. Енергийни одитори ще предпишат съответните мерки за енергийна ефективност, така че критериите за устойчивост да бъдат изпълнени, поясни министърът.

Собствениците на домове, които вече са санирали домовете си и са сменили дограмата си, няма да се налага да го правят втори път заради това, че блокът им ще бъде саниран, каза още Павлова. Тя уточни, че ще се наложи единствено да бъде направено измерване на вече поставената изолация дали отговаря на изискванията за енергийна ефективност. Ако е необходимо, изолацията ще се удебели и ще се изравни цветът заради общия изглед на сградата.

Регионалният министър напомни, че предвидените средства в бюджета са 1 млрд. лв. като банкова гаранция към Българската банка за развитие, чрез която да се създаде този фонд за саниране.

Изискването към сградите, които кандидатстват за финансиране, е да имат минимум 36 самостоятелни жилища, като отделно или частично саниране е недопустимо – трябва да е целият блок, панелен или стоманобетонен. Санирането ще включва изолация, ремонт на покриви, подмяна на щрангове и други.

Необходимо е да се събере етажната собственост и да се подпише, че е съгласна сградата да кандидатства по проекта, да бъде регистрирано сдружението и да се подаде заявка в общината. "Хората, които имат етажна собственост, няма да се налага да теглят кредити или да съфинансират, тъй като държавата ще поеме разходите на сто процента", увери Павлова.

По думите й около 2,7 млн. българи живеят в панелни или ЕПК блокове, които от 1 януари 2015 г. ще могат да се възползват от стопроцентова помощ от държавата да санират жилищата си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
StefanL
преди 9 години
Има ли България един панелен блок който да е конструктивно устоичив когато годноста на панелките са 50 години а те всички са по на 49г! Търсят си оправдания да изхарчат парите за нещо друго ГЕРБАДЖИСКА работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още