IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еволюцията на газовите взаимоотношения между Русия и ЕС

Какво може да очаква Европа от мащабните руски проекти за пренос на природен газ и как това ще се отрази в отношенията ѝ със САЩ?

13:15 | 16.10.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Износ на газ

Нарастващата нужда на външни доставки на газ за Европа се компенсира до голяма степен от природния газ, доставян от Русия. След натиска от страна на ЕК и клиентите, „Газпром“ предоговори частично условията за доставка като прие ценообразуването да се извършва по два начина. Двата варианта на ценообразуване ще могат да се комбинират в рамките на една доставка. Така цената на част от количествата ще е образувана по формулата и съобразена с цената на петрола и неговите деривати, а другите количества ще се плащат спрямо цените на газа в хъбовете. С това Русия направи своя ресурс още по-конкурентен под носа на САЩ и ЕК.

Наличието на достатъчно резерви и свободни инфраструктурен капацитет също оказа сериозна роля при повишаването на доставките. Докато „Газпром“ успява да откликне на нуждите на европейските пазари, страни като Алжир отбелязват спад с 14 на сто при износа на горивото за 2017 г.

От друга страна конкуренцията на американския LNG се оказа значително по-слаба от очакваното. Това се дължи главно заради забавянето на някои проекти за пренос на втечнен газ и особено на засиленото търсене на този тип гориво в Азия, особено в Китай.

Ако търсенето в азиатските страни намалее, САЩ ще се преориентират към Европа, увеличавайки натиска върху страните за ограничаване на руското енергийно влияние и засилване на енергийната диверсификация.

 Нови проекти

Докато износът на „Газпром“ за Европа продължава да расте, руските компании продължават да работят по реализирането на нови проекти, свързани с инфраструктурата. Първият от тях, който трябва да бъде завършен, е Yamal LNG, с план да произвежда 16,5 млн. тона втечнен газ годишно.

Този проект е разработен от консорциум, включващ руската Novatek, френската енергийна компания Total, China National Petroleum Corporation и фонда Road Silk. 

Yamal LNG е значим поради няколко аспекта:

- това е първият голям руски проект за втечнен природен газ, който може да доставя гориво, както в Европа, така и в по-обширната Азия;

- воден е от частна руска компания;

- използва пари от китайски финансови институции.

Друг голям проект е „Турски поток“, който ще пренася около 31,5 млрд. куб.м газ годишно към Турция и ЕС по маршрут, минаващ през черноморското крайбрежие на Русия до европейска Турция по морското дъно.

Северен поток 2“ е може би най-оспорваният руски газов проект. Той е ръководен от „Газпром“ с капацитет от 55 млрд. куб.м за годишно.

Газопроводът ще транспортира газ от руското крайбрежие на Балтийско море до Германия през офшорно маршрути, като ще се движи успоредно на вече съществуващия „Северен поток“.

След завършването си общият капацитет на маршрута ще се увеличи до 110 млрд. куб.м. годишно.

Проектът беше обявен през лятото на 2015 г. от консорциум, включваш „Газпром“, германските компании Uniper и Wintershall, френската Engie, австрийската OMV и холандската Shell.

Много скоро след това „Северен поток 2“ привлече критики, особено по отношение на Украйна, която, след реализирането на този проект, ще изгуби своята стратегическа роля на „мост“ между ЕС и Русия.

Полша, Прибалтийските страни, Румъния и Словакия продължават да се противопоставят на изграждането на газопровода. Тяхната позиция може да се обясни с редица фактори, включващ стратегически причини (по-специално загубата на текущото им значение на транзитни страни).

Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 7
fon
преди 5 години
Между другото светът мери газа при 0 градуса Целзии, а Русия си го мери приравнен при 15 градуса, което надува числата й с 8%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 13
fon
преди 5 години
На английски думата е Production - аз не чета помии от руската преса, Позитано 20 и ТВ Алфа, а професионалния доклад на BPПроизводство на природен газ за 2017гСАЩ - 734.5 милиарда м3Русия - 635.6 милиарда м3Видя ли колко си *** и заблуден, без да ти пишат на лични?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 13
fon
преди 5 години
А бе загубеняк, Русия произвежда 17% от природния газ в света, а САЩ - 20%, което е доста повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Sokratus
преди 5 години
Инвестор,Моля ви поканете пишештия преди мен в студиото да ви направи един анализ за ГъзПром. Ще се справи по-добре от някои експерти, а и нас вашите читатели ще ни дадете пример, че може човек да успява!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
Императорът
преди 5 години
Инвесторът, хайде малко да влезем в час? Ако пускате анализи, нека са актуални и смислени. - Доналдът официално би отбой от заплахите за т.нар. "санкции" за Германия, европейските ортаци на Газпром и самата Газпром. Блъфът му не мина и той даде заден. Ако сте гледали промяната в цената на акциите на Газпром, щяхте да го знаете. - САЩ нямат възможност, нито потенциал да изместят Газпром, поради разстоянието няма как да предложат конкурентна цена, отделно, че нямат нито една компания, достатъчно силна в природния газ. Добивът на Газпром е приблизително равен на добивът на следващите ЧЕТИРИ газови компании на света - ВЗЕТИ ЗАЕДНО. Единственият им що-годе сериозен конкурент е Shеll, ама и той е далеч назад... впрочем британо-холандците са основен доставчик на LNG в САЩ, ВР също има силни позиции. Горките говедорес не държат собствения си пазар, тръгнали да се борят за Европа. Газовата война те я загубиха категорически и не виждам как могат да станат фактор в играта. Ще загубят и Китай, с увеличеният добив на самите китайци и с новият газпромов газопровод - Силата на Сибир, стартиращ тоже 20-а година, дето дори не е споменат в лаишкият анализ... а той е огромен.Ако ви е трудно да намерите качествен анализ, пишете ми на лични, аз да ви напиша такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още