IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еволюцията на газовите взаимоотношения между Русия и ЕС

Какво може да очаква Европа от мащабните руски проекти за пренос на природен газ и как това ще се отрази в отношенията ѝ със САЩ?

13:15 | 16.10.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ също се намесиха в спора, както чрез Конгреса, така и посредством пламенната реторика на президента Доналд Тръмп. Вече е пределно ясно, че новият проектозакон на Конгреса предвижда да бъдат санкционирани всички европейски компании, замесени с изграждането на руския газопровод.

Подобен проектозакон от 2017 г. доведе до дипломатически спор с германското и австрийското правителство, които твърдят, американските санкции са незаконни и че енергийната мрежа на Европа е работа само и единствено на Европа.

Противно на заплахите от миналата година, сегашният проектозакон би могъл да направи санкциите задължителни без да изисква одобрението на американския президент или на друга институция.

Противниците на „Северен поток 2“ виждат в това последна и единствена мярка, с която да се преборят с дострояването на газопровода.

Ролята на Украйна

Запазването на транзитната роля на Украйна в отношенията между ЕС и Русия е безспорно най-належащия т политически въпрос за блока, в светлината на новите инфраструктурни проекти.

Украйна печели между 2 и 3 млрд. долара годишно от преминаването на руския газ през нейната територия. Това са приходи, важни за нейната икономика.

Изграждането на алтернативни маршрути ще ощетят страната, както икономически, така и политически, губейки част от своята географска значимост пред ЕС и Русия.

Основният въпрос е дали Украйна може да запази транзитната си роля след изтичането на споразумението с „Газпром“ през декември 2019 г.

Опасенията се увеличават и заради изказването на „Газпром“, че възнамерява да започне процедура по прекратяване на договорите за доставка и транзит с Украйна.

Какво може да се очаква?

Очакват се няколко важни събития в отношенията между ЕС и Русия в областта на енергетиката до края на следващата година.

Строителството на „Северен поток 2“ ще продължи, докато руско-украинския транзитен договор изтече. По време на този преходен период трябва да се очакват нови сътресения в международен план, както и уточняване на количеството газ, което ще бъде транзитирано по всеки един маршрут.

Тези сътресения могат да бъдат облекчени ако руските, украинските и останалите европейски заинтересовани страни успеят да се договорят за оперативното поддържане на украинските транзитни газопроводи. На теория това не трябва да бъде трудно за постигане, тъй като всички страни се нуждаят от тези газопроводи, за да поддържат текущата търговия.

Разговорите между енергийните министри на Русия и Украйна, и представителите на ЕК, които трябва да започнат през октомври, трябва да доведат до едно ново и стабилно споразумение за преноса на газ през Украйна след 2019 г.

От друга страна заплахите от американски санкции срещу енергийните компании от ЕС могат да увеличат разрива в трансатлантическите отношения. Едно от нещата, които може да направи Вашингтон по отношение на енергийната независимост на Европа, е да направи така, че американския втечнен газ да стане конкурентен на руския чрез увеличаване на доставките и понижаване на цените.

Наличието на разнообразни енергийни доставчици и преминаването към по-чиста енергия на европейския енергиен пазар могат да се окажат решаващи фактори за развитието на договореностите между ЕС и Русия от една страна, и ЕС и САЩ от друга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 7
fon
преди 5 години
Между другото светът мери газа при 0 градуса Целзии, а Русия си го мери приравнен при 15 градуса, което надува числата й с 8%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 13
fon
преди 5 години
На английски думата е Production - аз не чета помии от руската преса, Позитано 20 и ТВ Алфа, а професионалния доклад на BPПроизводство на природен газ за 2017гСАЩ - 734.5 милиарда м3Русия - 635.6 милиарда м3Видя ли колко си *** и заблуден, без да ти пишат на лични?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 13
fon
преди 5 години
А бе загубеняк, Русия произвежда 17% от природния газ в света, а САЩ - 20%, което е доста повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Sokratus
преди 5 години
Инвестор,Моля ви поканете пишештия преди мен в студиото да ви направи един анализ за ГъзПром. Ще се справи по-добре от някои експерти, а и нас вашите читатели ще ни дадете пример, че може човек да успява!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
Императорът
преди 5 години
Инвесторът, хайде малко да влезем в час? Ако пускате анализи, нека са актуални и смислени. - Доналдът официално би отбой от заплахите за т.нар. "санкции" за Германия, европейските ортаци на Газпром и самата Газпром. Блъфът му не мина и той даде заден. Ако сте гледали промяната в цената на акциите на Газпром, щяхте да го знаете. - САЩ нямат възможност, нито потенциал да изместят Газпром, поради разстоянието няма как да предложат конкурентна цена, отделно, че нямат нито една компания, достатъчно силна в природния газ. Добивът на Газпром е приблизително равен на добивът на следващите ЧЕТИРИ газови компании на света - ВЗЕТИ ЗАЕДНО. Единственият им що-годе сериозен конкурент е Shеll, ама и той е далеч назад... впрочем британо-холандците са основен доставчик на LNG в САЩ, ВР също има силни позиции. Горките говедорес не държат собствения си пазар, тръгнали да се борят за Европа. Газовата война те я загубиха категорически и не виждам как могат да станат фактор в играта. Ще загубят и Китай, с увеличеният добив на самите китайци и с новият газпромов газопровод - Силата на Сибир, стартиращ тоже 20-а година, дето дори не е споменат в лаишкият анализ... а той е огромен.Ако ви е трудно да намерите качествен анализ, пишете ми на лични, аз да ви напиша такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още