IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребители сезират КЗК и ЕК за плащанията в банки за новите документи

От организацията "Активни потребители" смятат, че в случая е налице непозволена държавна помощ в полза на няколко търговски банки

11:30 | 14.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Потребители сезират КЗК и ЕК за плащанията в банки за новите документи

Неправителствената организация „Активни потребители“ възнамерява да сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Европейската комисия за непозволена държавна помощ от страна на ведомства в полза на няколко търговски банки във връзка със ситуацията с личните документи, заяви изпълнителният директор на организацията Богомил Николов, цитиран от БТА.

Банките се възползваха от проблема с личните документи, те са поставени в монополна ситуация и гражданинът няма избор, коментира Николов. Ако сумата за нов паспорт е 200 лева, то банката взема 20 лева - ако направим превод до Лондон ще е по-евтино, отбеляза той. Това е ограбване и се дължи на факта, че държавните институции са затворили касите и са настанили там банка, смята Николов.

Още през януари от организацията са изпратили писма до министерствата, но отговор няма, посочва той.
Затова сега от „Активни потребители“ ще сезират КЗК и ЕК за непозволена държавна помощ.

Според Николов в институциите трябва да има ПОС терминал за плащане и така няма да има комисиона.

По думите на изпълнителния директор на „Активни потребители“ най-често хората се оплакват на организацията от търговците заради неуважена рекламация. Българинът все по-често отстоява правата си като потребител, но е далеч зад западноевропееца, посочва Николов, уточнявайки, че в организацията средно на ден има около 20 обаждания по телефона, получават се десетина електронни писма и приблизително толкова граждани идват в офиса, за да потърсят помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още