IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потвърдиха 15 хил. лв. глоба за собственика на автогарата в Плевен

Според КЗК и ВАС „Автобусни превози“ АД налага нелоялни търговски условия на превозвачите

10:00 | 29.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Потвърдиха 15 хил. лв. глоба за собственика на автогарата в Плевен

Върховният административен съд (ВАС) потвърди санкция от 15 хил. лв. за „Автобусни превози“ АД за налагане на нелоялни търговски условия и злоупотреба с господстващо положение, става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

КЗК наложи глобата през 2009 г.

„Автобусни превози“ АД е собственик на Автогара Плевен и има възможност да провежда автономна стопанска политика и да определя правилата за достъп на автобусните превозвачи до нея.

КЗК е установила, че в договора, предоставян от автогарата, има клауза, според която при системно неплащане на цената за автогарово обслужване, нов договор с превозвача може да се сключи не по-рано от 6 месеца, като през това време той е лишен от правото да ползва автогарата.

Съгласно нормативната уредба обаче, когато изпълняваните от съответния превозвач маршрутни разписания включват като начална, междинна или крайна спирка определена автогара, той е длъжен да я използва като спирка по маршрута си.

В тази връзка комисията е преценила, че забраната за ползване на Автогара Плевен за най-малко 6 месеца на практика би извадила съответния превозвач от пазара поради невъзможност да изпълнява възложените му маршрутни разписания и въвеждането на тази клауза в договора за 2007 г. следва да се квалифицира като налагане на нелоялни търговски условия.

Неплащането от превозвача на дължимите цени за автогарово обслужване не е основание за отказ на достъп до същественото съоръжение, като защитата на правата на „Автобусни превози” АД в този аспект следва да се търси по съответния гражданскоправен ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още