IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наложиха глоби за 140 хил. лв. през август за замърсяване на околната среда

Общо през месеца експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите са извършили проверки на 1696 обекта

11:55 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Наложиха глоби за 140 хил. лв. през август за замърсяване на околната среда

Глоби на фирми, общини и кметства бяха наложени след повсеместни проверки регионалните инспекции по околната среда и водите за спазване на Закона за управление на отпадъците през август, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Общо през месеца експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите са извършили проверки на 1696 обекта. Дадени са 869 предписания за отстраняване на констатирани нарушения, съставени са 136 акта и са издадени 96 наказателни постановления на обща стойност 140 хил. лв. Наложени са 17 санкции за констатирано увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите норми. Постъпилите суми по наложени санкции, в т.ч. и за предходни месеци, са на обща стойност малко над 156 хил. лв.

За изхвърляне на отпадъци на неразрешени места, незаконни сметища и неизпълнение на предписания за почистване на замърсени площи са санкционирани кметовете на община Берковица (4000 лв.), община Велинград (2000 лв.) и община Ракитово (1000 лв.). Съставени са актове и на кметовете на селата Караджалово, Виница, Дълбок извор, Градина и Куртово Конаре, на община Берковица и на с. Разград, община Вълчедръм, и на с. Бял извор, общ. Ардино.

За неизпълнение на условие от комплексното разрешително в раздел „отпадъци” е наложена санкция на „Е. Миролио” ЕАД в размер на 10 хил. лв., а на “Камибо” ООД (за неизпълнение на утвърдения план на депото на фирмата) - в размер на 7000 лв.

През изминалия месец е предотвратен незаконен превоз от Гърция към България на метален скрап, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, се посочва още в съобщението. За констатираното нарушение са съставени пет акта.

През август МОСВ наложи и еднократна санкция на „КЦМ” АД – Пловдив на стойност 18 496 лв. за наднормено замърсяване на атмосферния въздух със серен диоксид.

РИОСВ - Хасково е издала две наказателни постановления по 5000 лв. на „Корект” ЕООД и „Кромлекс” ЕООД за производство на дървени въглища по открит способ. Санкции в размер на 2000 лв. са наложени за неприятни миризми, отделяни от производствената дейност на „Кроношпан България” ЕООД и на „Свилоза” АД.

Регионалната инспекция в Пазарджик е издала наказателни постановления на “Асарел Медет” АД на стойност 5000 лв. за изпуснати води в река Асарелска с наднормено съдържание на манган, желязо и мед и на “Велина“ АД на стойност 2000 лв. за нерегламентирано заустване на битови отпадъчни води в река Чепинска.

При проверки на техническата и експлоатационна изправност на пречиствателните съоръжения на „Неохим”АД и ЕТ „Булмилк-2010” ЕООД - гр. Търговище е констатирано, че не отговарят на изискванията и са наложени санкции в размер на 3000 лв. и на 2000 лв.

Със заповед на РИОСВ - Монтана е спряна производствената дейност на „Транс Елит” ООД в свинеферма „Разсадника”, а на РИОСВ В. Търново - дейността за оползотворяване на отпадъци от черни и цветни метали на „Габро Метал 2000”.

Свързани компании:

Велина АД(4VE)

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още