IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Стефанов: По-високите осигуровки няма да спрат чуждите инвеститори у нас

По-плашещи може да бъдат противоречивите сигнали, коментира изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции

13:32 | 14.10.10 г. 1
Б. Стефанов: По-високите осигуровки няма да спрат чуждите инвеститори у нас

В парично измерение повишаването на осигуровките не може да демотивира чуждестранните инвеститори, но противоречивите сигнали биха били плашещи за тях, смята ръководството на Българската агенция за инвестиции, съобщи БТА.

Изпълнителният директор на агенцията Борислав Стефанов заяви, че въпросът с осигуровките трябва да се разглежда в два аспекта.

От една страна средствата, с които инвеститорът би се натоварил заради ръста на осигуровките, не са значителни, посочи Стефанов. „Не мисля, че сериозна фирма не би дошла в България, защото се е повишил някакъв относително малък разход с някакъв относително малък процент“, допълни той.

От друга страна за инвеститорите е важна най-вече стабилността в държавата, а не споровете около увеличаването на осигуровките, посочва експертът.

Въпреки това обаче, според Стефанов, е по-добре осигуровките да не бъдат променяни.

В момента в Съвета за тристранно сътрудничество се водят преговори за увеличение на осигурителната вноска. Първоначалното предложение на синдикатите беше тя да се вдигне с три процентни пункта, по-късно беше постигнато споразумение за ръст с два процентни пункта, а последното предложение на финансовия министър Симеон Дянков е увеличението да бъде 1,5%.

По-късно днес се очаква да бъдат обявени окончателните разчети на финансовото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
jamiemirror
преди 13 години
"От една страна средствата, с които инвеститорът би се натоварил заради ръста на осигуровките, не са значителни, посочи Стефанов. Не мисля, че сериозна фирма не би дошла в България, защото се е повишил някакъв относително малък разход с някакъв относително малък процент, допълни той."Ами като са малки пари - защо изобщо трябва да има ръст?Сигнала към инвеститорите е ясен - България се влошава като място за инвестиции. Нестабилността отделно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още