IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отхвърлиха бюджета на държавното обществено осигуряване

Работодатели и синдикати не са съгласни с правилата за изплащане на ранните пенсии

13:22 | 19.10.10 г. 1
Отхвърлиха бюджета на държавното обществено осигуряване

Работодатели и синдикати са гласували против бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) на днешното заседание на Надзорния съвет на НОИ. Това съобщи лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, цитиран от БТА.

По думите на вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов синдикатите са гласували против бюджета на ДОО заради неяснотите около ранното пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд. Той допълни, че за да бъдат отделени пари за пенсиите на категорийните работници, трябва първо да бъде направена промяна в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и да се разпише удължава ли се гратисният период за ранно пенсиониране на категорийните работници през НОИ след 2011 г.

Според сега действащото законодателство от 2011 г. работещите в първа и втора категория труд трябва временно да получават пенсия от частни професионални фондове, в които им се трупат лични партиди от допълнителни осигуровки. Тази пенсия се дава, докато изпълнят общите условия за пенсиониране, а в личните им партиди в момента няма достатъчно средства и пенсиите се плащат от НОИ, като фондовете покриват част от сумата.

Вчера социалният министър Тотю Младенов заяви, че е най-разумно гратисният период за ранните пенсии да се увеличи с още една година, като през този период да се намери най-доброто решение за ранно пенсиониране на категорийните работници.

Синдикатите се аргументираха, че ако това не е разписано в КСО, бюджетът на държавното обществено осигуряване няма как да предвиди средства за пенсиите на тези хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
reostat
преди 13 години
пенсия пенсия голям проблем даржавата трябва да дава малее правилата са че само трябва да взема годишна заплата от 10 000 лв и това е огромна сума 5000 евро за година цени по магазините по високи от тези в целия европеиски съюз данаци за сега една трета от заплатата и били наи малки Господи ненормални ни управляват и нас мислят за овце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още