IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Вдигаме осигуровките, за да балансираме бюджета

Този ход е тактически и без него няма да излязат сметките за догодина, категоричен е министърът

12:00 | 23.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Трайков: Вдигаме осигуровките, за да балансираме бюджета

Увеличението на осигурителните вноски се прави, за да се балансира бюджета за следващата година, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предава Dnes.bg.

Според Трайков без вдигане на осигуровките няма как излязат заложените за следвашата година сметки. Той обаче направи уговорката, че решението за повишение с 1,8 процентни пункта е тактическо, а не стратегическо.

По думите му в дългосрочен план системата трябва да бъде реформирана и трябва да може да се саморегулира, самобалансира и самофинансира.

Министърът каза, че солидарният модел има за цел да покрива минимална част от пенсиите, а останалата част от пенсията трябва да се формира по капиталов модел – всеки да има лична сметка и пенсията му да зависи от това на какъв доход се е осигурявал.

Трайков допълни, че подкрепя идеята частните професионални фондове да започнат да плащат пенсии,.

Частните фондове трябва да останат с индивидуалните си партиди, а парите да се изваждат и да отиват към осигурените като пенсии, уточни той.

По думте му трябва да е ясно къде свършват индивидуалните пенсии и откъде започва допълнително държавно заплащане.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
"Увеличението на осигурителните вноски се прави, за да се балансира бюджета за следващата година, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предава Dnes.bg.Според Трайков без вдигане на осигуровките няма как излязат заложените за следвашата година сметки. Той обаче направи уговорката, че решението за повишение с 1,8 процентни пункта е тактическо, а не стратегическо.По думите му в дългосрочен план системата трябва да бъде реформирана и трябва да може да се саморегулира, самобалансира и самофинансира."С което правителството на практика признава че закърпва положението временно и няма никаква идея как да се справи и с бюджета, и с пенсионната система.Като не излизат сметките - значи Дянков е некадърен в смятането. Пак ще ни коригират дефицита както стана за 2009-та, тоя път ще е тройно и четворно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още