IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работна група към МОСВ отхвърли искането на Брикел за допълнителни квоти

Централата продължава да работи след изчерпване на разрешените 20 хил. часа и се очаква да има недостиг на квоти за 2010 г

18:47 | 01.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Работна група към МОСВ отхвърли искането на Брикел за допълнителни квоти

Междуведомствената работна група за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове е отхвърлила на днешното си заседание искането на ТЕЦ Брикел за допълнително отпускане на квоти за обезпечаване на работата на инсталацията, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Работната група е разгледала претенциите на Брикел и е взела решение, че не съществуват основания за отпускане на допълнителни квоти, тъй като инсталацията не отговаря на изискванията на резерва „Нов участник” в Европейската схема за търговия с емисии, се посочва в съобщението.

Отпускане на квоти от резерв „Нови участници” е единственият механизъм за допълнително предоставяне на квоти след одобрението на Националния план за разпределение на квоти за периода 2008 – 2012 г. от Европейската комисия. Корекции във вече одобреното разпределение не могат да бъдат правени, а искането на Брикел не може да бъде отнесено към категорията „Нови участници”.

Чрез Националния план за разпределение на квоти за периода 2008 – 2012 г. ТЕЦ Брикел получава безплатно количество квоти на база на верифицираните си емисии през 2008 г. В процеса на разпределение на квоти е отчетено ограничението за работа на инсталацията в рамките на 20 хил. часа в съответствие с комплексното разрешително и разрешителното за парникови газове на оператора.

Този подход на разпределение на квоти е приложен към всички инсталации в Европейската схема за търговия с емисии на парникови газове, се подчертава в съобщението.

В резултат на това, че ТЕЦ Брикел продължава да работи след изчерпване на разрешените 20 хил. часа, се очаква централата да има недостиг на квоти за 2010 г. Част от този недостиг ще бъде компенсиран чрез квотите на инсталацията, които тя ще получи за 2011 г., полагащи й се при отчетеното ограничение на работните часове, но те няма да са достатъчни.

Разликата трябва да бъде закупена със средства, осигурени от собственика на централата. В случай на неизпълнение на задължението по предаване на квоти, равняващи се на общото количество емисии, изпуснати от инсталацията през 2010 г., на оператора се налагат имуществени санкции в размер на 200 лв./тон въглероден диоксид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още