IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ отчита минимален ръст на превозени товари и намаление на финансовата загуба

Като съществено за работата на БДЖ от дружеството отчитат нотифицирането на държавната помощ в размер на 249 млн. лв. от ЕК

16:16 | 22.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
БДЖ отчита минимален ръст на превозени товари и намаление на финансовата загуба

„Холдинг Български държавни железници (БДЖ)” ЕАД отчита минимален ръст на превозените товари за 11-те месеца на годината от 62 хил. т, се казва в отчет на компанията за периода по основните параметри на дейността й.

Отчетената загуба за 11-те месеца е 45,5 млн. лв. при 57,3 млн. лв. за същия период на предходната година, при изразходвани с 5 млн. лв. по-малко субсидии от държавния бюджет, т.е. подобрението при съпоставими данни е с 16,7 млн. лв.

Като съществено за работата на БДЖ от дружеството отчитат нотифицирането на държавната помощ в размер на 249 млн. лв. от Европейската комисия като първа стъпка за стабилизиране на финансовото състояние на холдинга.

Разработен е и се прилага „План за преструктуриране и финансово стабилизиране на „Холдинг БДЖ” ЕАД за 2010 г. и план за дейността за периода 2010-2014 г.” Размерът на необходимите средства за извършване на най-неотложните плащания и стабилизиране на „Холдинг БДЖ” ЕАД в плана за преструктуриране е 460 млн. лв., както беше обявено в началото на октомври.

С тези средства се предвиждаше: погасяване на главници на заеми с държавна гаранция (или с писма за подкрепа) в размер на 258 млн. лв. за периода 2011 г. - 2014 г.; разплащане на просрочени задължения към ДП „Национална компания Железопътна инфраструктура” от около 73 млн. лв.; разплащане на просрочени задължения към доставчици от 88 млн. лева; мостово (целево) финансиране в размер на 40 млн. лв.

Посочените средства бяха поискани за нотифициране от Европейската комисия, но тъй като за тази нотификация периодът на разрешаване е по-продължителен, се пристъпи към искане за втора спешна нотификация за първоначално стабилизиране на дружеството, посочват от БДЖ.

Средствата в размер на 249 млн. лв. във втората нотификация са определени на база прогноза за паричните потоци за дейността на „Холдинг БДЖ” ЕАД за периода декември 2010 г. - юни 2011 г.

Съгласно законодателството на Европейския съюз Европейската комисия разреши държавно финансиране за "Холдинг Български държавни железници" ЕАД до 249 млн. лв. Помощта отговаря на критериите за предоставяне на оздравителна помощ, тъй като е ограничена по размер. Освен това е разрешена временно, за да може Европейската комисия да се произнесе по Плана за преструктуриране на дружеството. България трябва да предостави оздравителния план в срок от шест месеца.

Краткосрочната мярка ще позволи на „Холдинг БДЖ” ЕАД да се справи с ликвидните си проблеми, да плати задълженията си към кредиторите, както и да извърши належащи ремонти на подвижния състав, преди прилагането на mлана за преструктуриране.

Европейската комисия още е счела, че мярката съответства на kасоките за оздравяване и преструктуриране на предприятия в затруднение. Размерът на помощта е ограничен до минимума, необходим на предприятието да извършва дейност през следващите шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още