IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Назначена е проверка по сигналите на Свилоза за оскъпени доставки на дървесина

Новият закон за горите създава хранителна среда за корупция, твърди собственикът на Свилоза Красимир Дачев

15:52 | 27.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Назначена е проверка по сигналите на Свилоза за оскъпени доставки на дървесина

От 5 до 8 посредници средно има между държавните горски стопанства и ползвателите на дървесина. Това заяви председателят на Асоциацията на преработвателите на дървесина и собственик на Свилоза АД Красимир Дачев пред БНР. Според него новият закон за горите създава хранителна среда за корупция, а предложенията на асоциацията не са взети предвид.

„Новият закон за горите задължава вече държавните горски и държавните ловни стопанства да не добиват. Това е един парадокс, но той мина вече на първо четене. Как може собственикът на гората да няма право да добива. А трябва да вкарва външен човек, трябва да се аутсортства“, попита Дачев. Според него така се създава хранителна среда за корупция.

Няма парадокс в закона, каза от своя страна заместник-министърът на земеделието доц. Георги Костов.

Той посочи, че всяко от шестте големи държавни предприятия ще разполага средно с повече от милион кубически метра дървесина годишно, което ще може да осигури необходимото количество на даден голям ползвател. И освен това ще стане възможно дългосрочното договаряне при открити процедури.

По-късно от Министерството на земеделието и храните съобщиха, че министър Мирослав Найденов е назначил проверка за сигналите, които са подадени от собственика на „Свилоза” Красимир Дачев във връзка с продажбата на дървен материал от посредници.

От министерството уточниха, че Красимир Дачев и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев днес са провели среща при премиера Бойко Борисов заради проблема. Проверката ще приключи до края на седмицата и ако има нарушения, ще бъде потърсена отговорност от виновните лица, е заявил Мирослав Найденов.

От земеделското министерство твърдят още, че не могат да бъдат удовлетворени исканията на "Свилоза" за закупуване на дървен материал на преференциални цени и за преференциални доставки. Причината е, че осигуряването на преференциални цени и доставки ще се определи от Европейската комисия като нерегламентирана държавна помощ.

Още в четвъртък след посещение в Свилоза Бойко Борисов се закани, че ще бъдат уволнени служители от агенцията по горите, допуснали дървесина за промишлеността да бъде продавана чрез посредници.

По време на посещението премиерът научи, че необходимите за годишното производство 500 хиляди тона дървесина, се оскъпяват значително, защото не могат да бъдат закупени пряко от държавните лесничейства.

При единствената сделка с акциите на Свилоза на БФБ днес цената се повиши с 9,1% до 1,80 лв. за брой, което представлява ръст от 80% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 57,2 млн. лв.

Последната прогноза на дружеството сочи нетна печалба за 2010 в размер над 19 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още