IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата може да субсидира изграждане на малки соларни инсталации на сгради

Предвижда се в бъдеще отпадане на "социалната компонента" при определяне цените на тока за бита

17:51 | 19.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Държавата може да субсидира изграждане на малки соларни инсталации на сгради

Възможно е държавата да подпомогне изграждането на малки соларни инсталации, произвеждащи електроенергия за захранване само на една или няколко сгради, каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във връзка с днешното заключително обществено обсъждане на Енергийната стратегия на страната до 2020 г.

Министърът посочи, че предимствата на този тип малки инсталации са, че произведената от тях електроенергия няма да се изкупува от държавата по високи преференциални цени, нито ще се правят разходи за свързването им с електропреносната мрежа. Затова собствениците им би трябвало да бъдат подпомогнати, като им се компенсира някаква част от направените капиталови разходи.

Електроенергийна борса ще има в заложения срок до края на годината, потвърди Трайков. Проектът е сред приоритетите на министерството още от миналата година, има го и в изработената енергийна стратегия. Министърът не уточни дали бъдещета електроенергийна борса ще бъде само спот пазар или и фючърсен и кой ще бъде организаторът на борсата. По време на дискусията днес обаче някои енергийни експерти изказаха съмнения, че борсата ще заработи до края на годината.

До два месеца би трябвало да се реализира обявеното преди месеци цялостно разделяне по управление и активи (материални и финансови) на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), като принципал и на двете е Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, информира още министърът.

Във връзка с журналистически въпрос той посочи още, че се предвижда в рамките на мандата на това правителство при определяне на цената на тока за битовите потребители да отпадне „социалната компонента“, като същевременно се обмисля как хората, за които цените на електроенергията станат високи, да бъдат подпомагани от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Ако се завардят всички изходи за покрива - няма как бай *** да се качи там.По ме притеснява друго - докъде искат да стигне тока в рамките на мандата на това правителство. Някъде се говореше че до 2014-2014 год ще има повишение с 50% от сегашните нива. Сегашните нива са 15.6 стотинки на KW/h (усреднено -дневна/нощна).Ръста на ел.енергията е притеснителен и за да не повлече ръст в цените на всички стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Obama_Yankie
преди 13 години
И като мине Бай *** по покривите и потроши техниката ако не може да я гепи - ето ви каца без дъно - само длъжниците са всеизвестните съвестни будали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още