IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Младенов: България не е изнасяла оръжие за Либия

Външният министър опроверга информацията на британски вестник, че сме продали снаряжение за 3,7 млн. евро на Кадафи

14:34 | 02.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Николай Младенов: България не е изнасяла оръжие за Либия

България не е продавала оръжие на Либия, твърдят двама министри от кабинета на ГЕРБ. Това са външният министър Николай Младенов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Така двамата опровергаха информация, публикувана от британския вестник Guardian, според която България е продала муниции и капсул-детонатори за 3,73 млн. евро на Либия през 2009 година.

„По моя информация износът на муниции от България за режима на либийския лидер Муамар Кадафи през 2009 г. не е ставал по време на правителството на ГЕРБ". Това заяви пред bTV външният министър Николай Младенов.

През 2009 година у нас управляват две правителства – до края на юли месец на тройната коалиция и след това на власт идва ГЕРБ.

Първоначално Николай Младенов беше министър на отбраната в кабинета на Борисов, след което беше заменен от Аню Ангелов, а Младенов стана външен министър.

Той отрече страната ни да е продавала муниции на Либия по време на управлението на ГЕРБ.

„Като погледнете световните данни обаче ще видите, че има страни, които са доставяли оръжие за Джамахирията за стотици милиони”, допълни външният министър.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък уточни, че на 5 март 2009 година е дадено разрешение за износ на оръжие за Либия за около 4 млн. долара.

„Този износ така и не е реализиран, така че на практика такъв износ не е направен", допълни той.

„В същото време е важно да се знае, че няма забрана за износ на военна продукция към Либия и страни от ЕС са изнесли за арабската държава оръжие за стотици милиони долари, отбеляза Трайчо Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Ми някои журналисти не обръщат внимание на тези работи :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Последно милиона или милиарда. Ади уточнете се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още