IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверката на пазара на горива ще трае около година

При предишна проверка от 2009 г. не са установени нарушения, припомни председателят на КЗК Петко Николов

18:12 | 24.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Проверката на пазара на горива ще трае около година

Поисканата от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията проверка на пазара на горива за евентуално наличие на картел ще трае около една година, каза днес председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов пред парламентарната комисия по икономика и енергетика, където се проведе изслушване във връзка със състоянието на пазара на горива. 

Той подчерта, че не е сериозно да се очаква някакъв резултат за седмица или месец (каквито очаквания имаше министърът на транспорта) и припомни, че предишната проверка на пазара на горива е продължила повече от година. Обявеният през 2009 г. резултат сочи, че няма никакви нарушения на този пазар. Николов припомни, че българското законодателство в областта на защита на конкуренцията се основава на европейското, където при такива проверки се изискват изключително сериозни проучвания. Практиката при взимане на решения на антипонополните органи на другите държави от ЕС също предвижда подобни срокове.

Председателят на КЗК поясни, че проверката започва със секторен анализ на пазара на горива, при който въз основа на информацията от всички участници на пазара се определят пазарни дялове, възможности за внос и дистрибуция и т.н. По този показател предишната проверка показа, че около една трета от горивата в България са от внос, коментира Николов.

Той коментира, че положението на "Лукойл България" на пазара на горива у нас не е "монополно", а може да се разглежда като "господстващо", защото неговият дял е най-голям.

Относно евентуален картел при продажбите на горива на дребно, т.е. при бензиностанциите, според председателя на КЗК "при толкова наситен пазар едва ли е възможно да има картел".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още