IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждани на други европейски страни ще могат да са частни охранители в България

Предлага се да бъде признато правото на такава дейност на търговци, които вече са получили разрешение в своята държава

11:12 | 31.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Граждани на други европейски страни ще могат да са частни охранители в България

Частни охранители у нас ще могат да бъдат и граждани на страни членки на Европейския съюз, на друга държава, която е страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария. Това прие на първо четене парламентът с промени в Закона за частната охранителна дейност, съобщи БТА.

В момента в закона изрично е записано, че охранители и ръководители на охранителна дейност могат да бъдат само български граждани, което според ЕК е дискриминационно.

Предлага се също да бъде признато правото на такава дейност на търговци, които вече са получили право да извършват такава дейност съгласно законодателството на своята държава, ако удостоверят, че отговарят на изискванията и на българското законодателство.

Предвижда се кандидатите за охранители да предоставят медицинско удостоверение за физическо и психическо здраве, а не удостоверение за психологическа пригодност, както досега. В момента изследванията за психологическата пригодност се извършват от Института по психология на МВР, от психолозите към центровете за психично здраве, от други лечебни заведения, които разполагат с психолози, както и от специализирани агенции за психологичен подбор.

Всяка фирма си наема или институт, или психолог, за да се прецени психологическата пригодност, разясни пред журналисти началникът на Главна дирекция "Охранителна полиция" Николай Григоров. Според него този тест е бил малко формален и сега се затяга режимът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още