IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Пенчева: България възнамерява да влезе в еврозоната с фискален план

Страната ни няма непосредствена нужда от емитиране на еврооблигации, заявява заместник-финансовият министър пред Bloomberg

16:40 | 15.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Б. Пенчева: България възнамерява да влезе в еврозоната с фискален план

Тригодишният фискален план на България, който ще бъде представен на Европейската комисия днес има за цел намаляване на бюджетния дефицит и повишаване на икономическия растеж, с цел приемане на еврото, е казал за Bloomberg заместник-финансовият министър Боряна Пенчева, съобщиха от МФ.

Планът предвижда увеличение на БВП с 4,1% през 2012 г., 4,4% през 2013 г. и 4,2% през 2014 година.

Целта на правителството е намаляване на бюджетния дефицит до 0,5% от БВП до 2014 г., като запазва непроменени ставките на данъците върху доходите на физическите лица и фирмите, допълва заместник-министър Пенчева пред агенцията.

Правителството очаква рекордният износ да допринесе за 3,6% икономически ръст през настоящата година след 0,2% през 2010 г. и свиване с 5,1% през 2009 година, се припомня в публикацията.

България се справи с финансовата криза, без да се обръща към международни кредитори за спасение, както направиха други страни като Гърция, Румъния и Унгария, допълва Bloomberg, като отбелязва, че България не си е сложила официален срок за смяна на валутата.

Усилията за приемане на еврото ще получат тласък от присъединяването към Пакта за конкурентоспособност на Европа, заявява Пенчева. По думите й показателите на страната ни изглеждат добре от гледна точка на критериите за приемане на еврото.

„Програмата гарантира, че ще работим за изпълнение на всички технически критерии. След това е по-скоро въпрос на политическо решение”, коментира тя.

Финансовото министерство работи по план за ограничаване на бюджетния дефицит на 2% от БВП и разходите на 40%. Планът, който предстои да бъде одобрен от правителството и законодателите, ще изисква парламентарно мнозинство от две трети за промяна на данъците, казва още Пенчева.

В интервюто си за Bloomberg тя подчертава също, че България няма непосредствена нужда от емитиране на еврооблигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Opiten1
преди 13 години
В интервюто си за Bloomberg тя подчертава също, че България няма непосредствена нужда от емитиране на еврооблигации.Лошо чувство за хумор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Bill-bg
преди 13 години
За каква промяна на данъците говори тази....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още