IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители се стремят да поевтинят съоръженията за ток от ВЕИ

Водещи компании разработват по-ефективни и евтини модели вятърни турбини и соларни панели

20:14 | 15.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Производители се стремят да поевтинят съоръженията за ток от ВЕИ

Производители на съоръжения за производство на електроенергия от вятър (вятърни турбини) и слънце (соларни панели) се стремят да понижат производствените си разходи и съответно цената на продаваните от тях съоръжения.

Това стана ясно от презентациите на представители на водещи компании в света в тази област, представени на провелата се в София Международна конференция за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Сега произвежданата у нас електроенергия от вятър е няколко пъти по-скъпа от тази от традиционните източници, а токът от слънце струва над 10 пъти по-скъпо от този от ТЕЦ и ВЕЦ.

Испанската компаня Gamesa, произвеждаща вятърни турбини, си е поставила за цел в следващите три години да достигне такава ефективност на работата на своите съоръжения при такава цена, че произвежданата от нейните вятърни тубини електроенергия да стане конкурентна на тази от конвенционалните енергоизточници, посочиха от ръководството на компанията за Югоизточна Европа.

Испанската компания, която се търгува на фондовата борса, реализира своите вятърни турбини най-вече в Китай, САЩ и Испания. В България Gamesa има вятърен парк с инсталирана мощност от 70 мегавата.

От Vestas България, която (по нейни изчисления) има най-много инсталирани мощности във вятърни паркове у нас, представиха свой нов модел вятърна турбина. Според компанията, моделът „V112” би бил подходящ за области, където силата на вятъра е средна, каквито има в Северна България.

От GE Energy посочиха, че според тях, колкото повече източници на електроенергия има дадена държава – ядрена, от вода, от биомаса, термална, от слънце, от вятър - толкова по-добре, защото така се осигурява по-висока сигурност на снабдяването и по-ниска цена на тока.

От американската компания информираха, че половината от работещите в САЩ вятърни турбини са тяхно производство, като стремежът е ефективността им да се повишава.

REC Solar Германия, произвеждаща соларни панели, има нови разработки, които повишават ефективността на панелите и намаляват цената им, декларираха от компанията, която има инсталирани соларни мощности и у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Прочее, не е необходимо ВЕИ да правят само ток, като, в случая, който използвам, цената е още по-ниска...Всичко това, ПРЕДИ да се намесят големите компании. Е, как да не се кефи човек?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още