IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиниха бивш директор на БДЖ в нанасяне на щети на компанията за 26 млн. лв.

Според прокуратурата Христо Монов е сключил сделка за покупка на рециклирани вагони на цена значително над пазарната

12:21 | 21.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Обвиниха бивш директор на БДЖ в нанасяне на щети на компанията за 26 млн. лв.

Софийска градска прокуратура (СГП) днес е внесла обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на БДЖ ЕАД Христо Монов. Това съобщиха за БТА от прокуратурата.

Монов е обвинен за умишлена безстопанственост. Според обвинението, на 19 ноември 2008 г., Христо Монов, в качеството му на длъжностно лице - изпълнителен директор на БДЖ ЕАД, не е положил достатъчно грижи при ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му имущество.

В нарушение на разпоредби от Устава на БДЖ Монов е сключил договор с фирма Аrwex (Швейцария) за покупко-продажба на до 30 бр. рециклирани спални вагони доставка от Германия на цена по-висока от пазарната, съгласно заключението на експертизата. От това са последвали щети за БДЖ в особено големи размери – 26,15 млн. лв.

Размерът на щетите е резултат от разликата между пазарната стойност на придобитото имущество – 6,12 млн. лв. и цената по договора – 32,27 млн. лв., твърди прокуратурата. На Монов е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лв.

Проверката по посочената сделка беше възложена още през август 2009 г. от Министерството на транспорта. През февруари тази година министър Александър Цветков съобщи, че прокуратурата скоро ще повдигне обвинение срещу Христо Монов, като според твърдението на Цветков, договори за над 120 милиона лева са сключени в нарушения от бившия директор на БДЖ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Antonov86
преди 13 години
БДЖ вероятно е най-ограбваната и ощетявана държавна компания за последните 20 години. Крайно време е някой да влезе в затвора, макар че и 15 години затвор ми се струват малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още