IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК се нуждае от поне няколко месеца, за да прецени има ли картел при горивата

През последните седем години имаме над 30 случая за картелно споразумение, всяко от тях е разглеждано в рамките на година - година и половина

13:10 | 27.04.11 г. 2
КЗК се нуждае от поне няколко месеца, за да прецени има ли картел при горивата

На Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще са й необходими поне няколко месеца, за да излезе с решение дали има картел между търговците на горива. Това заяви пред журналисти председателят на КЗК Петко Николов, цитиран от БТА.

Комисията работи усилено, за да можем до няколко месеца да приключим, но не може да се излезе с решение за един месец, каза Николов. Каквото и да е решението - дали има нарушение, или няма, то няма да е прието от никой, независимо от нагласите, затова апелирам КЗК да бъде оставена да си свърши работата, посочи Николов.

По отношение на сигнала за картел между веригите хипермаркети Петко Николов заяви, че КЗК е предявила определение за извършени нарушения в резултат на направено в продължение на около година и половина разследване. Определението беше обжалвано, КЗК е дала отказ, който също е обжалван пред ВАС, посочи Николов. Сега се чака решението на ВАС и в зависимост от него КЗК ще разкрие, или не информацията за констатираните нарушения, обясни той. Николов добави, че има последваща процедура и едва след това КЗК може да се произнесе за санкции.

Николов заяви, че европейската практика също предвижда подобни процедури, които забавят вземането на решения за обявяване на картел с до две-три години.

През последните седем години имаме 32-35 случая за картелно споразумение, всяко от тях е разглеждано в рамките на година - година и половина, каза Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ceco
преди 13 години
никакви срокове нямат в тоя закон. и какво излиза че могат до безкрай да се мотат без грам полза, даже напротив. а ВАС си ги брани. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
BG INVESTITOR
преди 13 години
На г-н Петко Николов и цял живот няма да му стигне, за да провери наличието на картелно споразумение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още