IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби производител на вафли за заблуждаваща информация

За първи път антимонополистите санкционират производител, допуснал неверни твърдения за съдържанието на продукцията му

11:02 | 28.04.11 г.
КЗК глоби производител на вафли за заблуждаваща информация

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила имуществена санкция в размер на 40 090 лв. на великотърновската фирма „Лачита“ за подвеждаща информация по отношение на съдържанието на предлаганите от тях вафли „Криза“, съобщиха от ведомството.

Производството е образувано след постъпил сигнал за подвеждащи твърдения от страна на производителя, според които вафлите „Криза“ били със специално подбрани хранителни вещества, осигуряващи нужната енергия на организма, които могат да заместят едно хранене.

При проверката било установено, че в официалния сайт на „Лачита” ЕООД в секция „Новини” от 21.12.2010 г. е публикувана информация със заглавие “Великотърновски бизнесмен патентова вафла Криза” и подзаглавие: „На пазара е вече най-новият продукт с марка „Криза”.... В нея няма химия, което я прави и подходяща за любителите на здравословното хранене.” Под публикацията изрично е посочено следното: Източник – Автор: „Лачита” ЕООД.

След проведените лабораторни анализи обаче се установило, че продуктът по никакъв начин не се отличава от обикновените вафли и съдържа обичайните съставки - пшенично брашно, хидрогенирано растително масло, какао на прах, обезмаслена суроватка на прах, сухо пълномаслено мляко, ядки, сол, сода бикарбонат (Е500), емулгатор – соев лецитин (Е322) и аромати.

Изводът на юристите е, че „Лачита“ ЕООД е нарушил чл. 31 от ЗЗК, като е заблудил потребителя за съдържанието на предлагания от него продукт.

Поместената информацията на официалния сайт на „Лачита” ЕООД и публикувана като статия във вестник „Борба” дава некоректно представени данни, в резултат на което се създава риск от реално настъпване на заблуда от страна на потребителите, сочат още мотивите на експертите от комисията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още