IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкция от 119 млн. лева заплашва Брикел, ако не върне квоти за 18 млн. лева

Гълъбово засега е без алтернативен вариант за отопление за следващия зимен сезон

09:45 | 29.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Санкция от 119 млн. лева заплашва Брикел, ако не върне квоти за 18 млн. лева

Санкция от 119 млн. лева ще бъде наложена на ТЕЦ Брикел - Гълъбово, ако не върне на централния регистър квоти за 18 млн. лева, коментира за БТА заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

Мярката се налага заради работата на Брикел над разрешените 20 000 часа, които изтекоха през миналата година и изразходваните в повече емисии. Работата на централата продължи през зимния сезон, заради липсата на алтернативно отопление на социалните заведения в Гълъбово.

Няма никакво основание да не бъдат спрени двата работещи котела на Брикел до края на април, както заради действащата в страната нормативна уредба, така и заради наложената на страната наказателна процедура и отговорностите, които имаме като членове на Европейския съюз, каза Манева. Тя припомни, че има решение на Министерския съвет, според което Брикел трябва да спре окончателно работата си до края на този месец.

Нищо от изискванията, които трябваше да изпълни собственикът, не е направено към момента, добави тя. Условията, които собственикът трябваше да изпълни, за да предотврати окончателното спиране на ТЕЦ-а, са три, посочи заместник-министърът.

Първото от тях е да има комплексно разрешително за работата на централата - в момента тя работи без необходимия документ, отбеляза Манева. По думите й собственикът е подал заявление в МОСВ през миналия месец и комплексно разрешително може да му бъде издадено в края на август.

Второто изискване е наличието на ефективно работеща инсталация за очистване на серните газове, каквато според Манева, все още няма.

Третото изискване е купуването на квоти за 18 млн. лева, които да се върнат на националния регистър. Когато се спазят тези три условия, котлите ще могат да бъдат пуснати отново, обясни тя.

Манева припомни, че на страната е наложена наказателна процедура за наднорменото замърсяване на въздуха. През юни трябва да докладваме в Европейската комисия кои предприятия имат недостиг на квоти, какво са направили собствениците им и какво сме предприели ние, добави тя.

МОСВ подготвя в момента информация за пет ТЕЦ, една от които е Брикел, за това дали са прекратили обгазяването на населените места. Нямаме никакви доказателства, че това се е случило, отбеляза заместник-министърът.

По нейна информация кметът на Гълъбово не е предприел нищо до момента, за да осигури алтернативно отопление на града за следващия сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още