IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тотю Младенов пак обеща добавка към пенсиите

Този път социалният министър съобщи, че се обсъжда еднократна компенсация през юли, на сума около минималната пенсия

14:44 | 09.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Тотю  Младенов пак обеща добавка към пенсиите

Еднократна добавка в приблизителен размер около минималната пенсия се обсъжда да бъде отпусната през юли за всички пенсионери. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Предстоящата компенсация на доходите ще бъде обсъждана от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който се очаква да бъде свикан след 19 май. Целта е  да се намери подходящ вариант за компенсиране на растящите разходи на населението, предизвикани от повишаването на цените на основни хранителни продукти и горивата.

Социалният министър добави, че има различни варианти за компенсация на доходите, но вече се сближават позициите на работодатели и синдикати. „Говорих с вицепремиера Симеон Дянков по този въпрос“, каза Младенов. В момента минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 136 лева.

Социалният министър за пореден път обещава компенсации на пенсионерите. Още миналата година той заяви, че през тази пенсиите ще бъдат увеличени, след което министърът на финансите предупреди, че подобни средства не са заложени в бюджета дори при преизпълнение на приходната му част.

Преди настъпването на 2011 г. Тотю Младенов даде надежда, че може да има новогодишна добавка към пенсиите, което не се случи.

През януари Младенов пак повдигна въпроса за минимално увеличение на пенсиите, а министър Дянков отново го опроверга. През април обаче финансовият министър не изключи възможността да има някакви компенсации на пенсиите, предвид натрупалата се инфлация от две години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още