IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първанов: Критериите за членство в Шенген не бива да се променят

Не трябва утвърдените вече критерии за присъединяване към пространството и да се добавят нови изисквания, смята президентът

19:01 | 12.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Първанов: Критериите за членство в Шенген не бива да се променят

Президентът Георги Първанов заяви, че България настоява да се имат предвид утвърдените до момента критерии за присъединяване към Шенген и те да не се смесват с никакви други съображения. Това стана по време на посещението на президента на Малта Джордж Абела у нас.

В отговор на въпрос как България ще убеди скептиците за готовността ни за Шенген Георги Първанов каза, че убеждаването на европейските ни партньори - страните-членки и европейските институции се осъществява ежедневно.

Президентът допълни, че те имат възможността включително и на място да се запознаят с това как сме изпълнили техническите изисквания за членство в Шенген.

„Ние настояваме да се имат предвид точно тези критерии, утвърдените до момента, и да не се смесват с никакви други съображения - вътрешнополитически за отделните страни, проблеми, свързани с друг комплекс въпроси като механизма за сътрудничество и оценка на напредъка - там ние ще получаваме своите оценки и за в бъдеще, но Шенген е нещо различно - там ние имаме своята готовност и се надявам тя да бъде оценена, както от европейските институции, така и от страните-членки”, каза президентът Първанов.

„В момента, в който България удовлетвори всички критерии за приемане в Шенгенското пространство, няма да има никакви допълнителни съображения, никакви допълнителни условия или въпроси от малтийска страна по отношение на нейната готовност да бъде член на Шенген”, заяви президентът на Малта Джордж Абела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още