IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраниха стикерите за „Автокаско“

Глобата за лицето, което кара колата, ще е 50 лв., гласуваха на първо четене депутатите

17:10 | 26.05.11 г. 1
Забраниха стикерите за „Автокаско“

Забраната за залепяне на стикери за сключена застраховка „Автокаско“ върху колите беше приета днес на първо четене от парламента. В промените е записано, че се забранява поставянето на знаци, белези или други индикации на видимо място в моторното превозно средство, които пряко или косвено указват наличието на сключена застраховка.

75 депутати гласуваха „за“, 8 бяха против, а 10 гласуваха „въздържал се“, съобщи БТА.

Забраната не се отнася за знаците, които са уредени с нормативен акт, и за реклами, които не са свързани със застраховките.

Целта на внесените промени в Кодекса за застраховането е да се прекрати практиката на застрахователите за „пасивното маркиране“. Според вносителите на промените маркирането на автомобилите не води до намаляване на кражбите. 

Глобата за неспазване на забраната за поставяне на стикери върху колата ще е 50 лв. за лицето, което управлява автомобила. За застраховател глобата ще е имуществена санкция от 30 000 до 60 000 лв. При повторно нарушение санкцията ще е двойна – от 60 000 до 120 000 лв. Контролът за неспазването на забраната ще се извършва от Комисията за финансов надзор (КФН).

На днешното заседание беше решено още, че застраховката „Гражданска отговорност“ вече ще се плаща накуп при сключването й.

Още в края на миналата година министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заговори за промените в Кодекса за застраховането. Причината беше вълна от кражби на коли.

Тогава той каза, че застрахователите са свързани с групите, които крадат коли, а стикерите дават сигнали на крадците. За решаването на този проблем трябваше да се направят законови промени, а министър Цветанов изрази надежда, че това ще доведе до значително намаляване на кражбите.

Една част от застрахователните компании не подкрепиха идеята на Цветанов, като изтъкнаха, че стикерите просто обозначават, че колата е маркирана. От Асоциацията на българските застрахователи обаче подкрепиха идеята, като се аргументираха, че стикерите са в противоречие със закона за защита на конкуренцията и потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
gstoychev
преди 12 години
Може ли някой ясно и точно да напише дали трябва да махна стикера си на КЕИТ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още