IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Параходство БМФ взима на концесия пристанищен терминал „Бургас Изток 2"

Срокът на експлоатацията е 35 години и за този период се очаква да бъдат инвестирани близо 114 млн. евро

15:02 | 08.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Параходство БМФ взима на концесия пристанищен терминал „Бургас Изток 2"

Министерският съвет определи "Параходство Български морски флот" (БМФ) АД за концесионер на пристанищен терминал „Бургас Изток 2", съобщи правителствената пресслужба . Срокът на концесията е 35 г.

Предвидените инвестиции са в размер на 100,3 млн. евро, като близо 54,8 млн. евро ще бъдат вложени през първите седем години.

Според договора освен тези инвестиции, БМФ се задължава да извърши допълнителни вложения в обекта в размер на 13,9 млн. евро. Не по-малко от 4,5 млн. евро са за първите седем години от срока на концесията.

Концесионерът се задължава да плати 80 на сто от размера на погасителните вноски по заема на България към Японската банка за международно сътрудничество. Заемът е по споразумение от 1998 г., като той трябва да преведе част от  „Главница I - Оборудване и дължимата лихва“, които трябва да започнат да се изплащат от началото на действието на концесионния договори да продължат до 2028 г. включително.

Социалната програмата включва предложение за поддържане на средногодишен брой от поне 288 заети на пристанищния терминал, колкото е сегашният им брой.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
meto76
преди 12 години
Защо не бе обявена процедура за концесионирането на пристанището.Как без конкурс се дава ключова инфраструктура за 35 година на наши хора! Как бе избран точно БМФ?Защо не бяха допуснати други кандидати!Така и на Лукойл Боко Тиквата даде без конкурс друга част от пристанището.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Защо никъде не пише колко е концесионната такса и има ли въобще такава Чаоо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още