IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса ще договаря отстъпки за най-скъпите лекарства

Договорките между фармацевтичните компании и касата са само за медикаментите, които се покриват напълно от бюджета

10:08 | 28.06.11 г.
Здравната каса ще договаря отстъпки за най-скъпите лекарства

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) може да договаря отстъпки с фармацевтичните компании за част от лекарствата, които покрива. Това предвиждат промени в наредба 10, която регламентира условията за плащане на лекарствените продукти, съобщиха от здравното министерство.

Отстъпките ще се договарят само за медикаменти, които се покриват на 100 процента от здравната каса и са единствени представители oт дадения вид (INN). Целта на промените са да бъдат осигурени повече лекарства за хората с парите, с които касата разполага, обясниха от ведомството.

Договорите ще се сключват с притежателите на разрешенията за употреба на съответните медикаменти. Постоянно действаща комисия към НЗОК ще определя отстъпките от стойността на лекарствата. В нея ще влизат правоспособен юрист, магистър-фармацевт и икономист.

Договорът за отстъпките ще се подписва от фирмата и управителя на НЗОК. С документа ще се определя размерът на отстъпката и формираната нова стойност на съответното лекарство.

Здравната каса е длъжна да отправи покана за договаряне на отстъпки към фирмите най-късно до 1 септември тази година, предвиждат още промените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още