IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър ще иска от болниците преференциални цени за лечение на деца

Таванът за лечение на едно дете в чужбина ще остане

11:24 | 18.07.11 г.
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

За преференциални цени за лечение на деца в чужбина ще преговаря здравният министър Стефан Константинов.

В интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ той заяви, че е поискал от обществения съвет на Центъра „Фонд за лечение на деца” списък на чуждите болници, в които най-често се изпращат деца за лечение.

Константинов смята да преговаря с посланиците на държавите, в които най-често се лекуват български деца, за да поиска или преференциални цени, или цени, равни на заплащаното от съответната здравна каса.

Стефан Константинов каза още, че не е оправдано да се плаща ДДС върху дарителските СМС-и за деца, които имат нужда от лечение извън България. „Не е оправдано ти да даряваш и държавата, която поради някаква причина не е могла да осъществи това лечение тук, да прибира печалба от данък“, заяви Константинов.

Здравният министър обаче посочи, че въведеният финансов таван за лечение на едно дете вероятно ще остане.

На заседанието си на 6 юли т. г. кабинетът разреши за лечение в чужбина на едно дете с пари от фонда да се отпуска максимална сума от 180 000 лева годишно. Правителството отпусна допълнително и 4 милиона лева на центъра, тъй като бюджетът му е бил превишен.

Редица пациентски и неправителствени организации се възпротивиха срещу въведената максимална сума, която може да се отпуска за разричните случаи. Техни представители заявиха, че държавата прехвърля отговорността за животоспасяващото лечение на деца изцяло върху дарителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още