IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Браншовици настояват да се регулира износът на скрап извън ЕС

Металургията в страната разчита основно на български метални отпадъци като суровина за производството, обясни шефът на Браншовата камара по машиностроене Илия Келешев

17:27 | 19.07.11 г.
Браншовици настояват да се регулира износът на скрап извън ЕС

Да се регулира износът на метален скрап за държавите извън Европейския съюз, настоя председателят на Браншовата камара по машиностроене Илия Келешев при обсъждането на проекта за нов Закон за управление на отпадъците, проведено на днешното заседание на парламентарната комисия по околна среда.

Илия Келешев посочи, че българската металургия разчита преобладаващо на метален скрап като суровина за производството. Отпадъците се превръщат в основен ресурс за развитието на металургията, защото България е бедна на природни ресурси и правителството трябва насърчи това използване, обясни още шефът на камарата.

Илия Келешев изрази опасение, че въведената от закона банкова гаранция за фирмите, които изкупуват метални отпадъци, ще блокира голямата част от техните обороти. По този начин предприемачите няма да могат да плащат заплати и осигуровки на работниците си, заключи шефът на машиностроителната камара.

Повечето от участниците в дискусията потвърдиха опасенията на колегата си. Председателят на синдикалната федерация „Металици“ към КНСБ Васил Яначков посочи, че много скоро ще се стигне до закриване на работни места в сектора.

Поради негативния отзвук от замисляните нови законови регулации в търговията със скрап значително са намалели постъпленията на скрап в металургичните предприятия, обясни още Яначков. Той изрази съмнение, че този закон ще ограничи кражбите на метали. И прогнозира, че по-скоро кметовете на общини "ще бъдат вкарани в корупцоинни ситуации“.

Министърът на околната среда Нона Караджова представи основните моменти в новия закон, който е уеднаквен с европейската рамкова директива за отпадъците. Промените са свързани с разделното събиране на отпадъци по общини.

В закона е заложена цел до 2020 г. да се рециклират половината от общото количество битови отпадъци и не по-малко от 70% от общото количество строителни отпадъци. Депонираната биоразградима смет не трябва да надвишават 35%.

Нона Караджова посочи, че България е на първо място в ЕС по депониране на отпадъци и на последно по тяхното оползотворяване. Министърът на околната среда обясни, че според новите изисквания на закона търговските обекти с обща разгърната площ над 100 кв. м. ще трябва да сключват договор за разделно събиране и предаване на отпадъци.

От бизнеса и синдикатите се обявяват против въведеното изискване площадките за събиране на метални отпадъци да се разполагат само в общини с общи устройствени планове. Мотивът на екоминистерството за въвеждане на това изискване е свързано с намаления брой на площадките и подобряването на контрола върху дейността им.

Иван Груйкин, адвокат на търговците на черни и цветни метали, беше категоричен, че заради това изискване ще се облагодетелстват големите фирми в бранша, което противоречи на принципите на свободната икономика.

Председателят на Асоциацията на металургичната индустрия Политими Паунова настоя да бъдат въведени ясни критерии за разполагането на площадките, за да не се стигне до задържане на метални отпадъци, които да не стигнат до индустрията.

На свой ред Нона Караджова отговори, че ако промените в законодателството зависят само от нея, тя би предложила пунктове за метални отпадъци да се организират само на пристанища, железопътни гари и в металургични комбинати.

Бизнесът и синдикатите не са съгласни и с изискването за изграждане на общински площадки, където гражданите безвъзмездно да предават метални отпадъци от бита, едрогабаритни отпадъци и опасни отпадъци. Законът предвижда подобни площадки да се разположат в населени места с над 10 хил. жители до 2 години след приемането на закона за управлението на отпадъците.

Адвокат Груйкин посочи, че гражданите няма да имат мотивация да събират и предават подобни отпадъци, тъй като няма да получават пари, а имат разходи за транспортирането им.

Нона Караджова отговори, че металните отпадъците, които изхвърлят домакинствата, нямат стойност за металургичната индустрия, тъй като количеството им е незначително. Тя обясни, че на повечето сметища вече има изградени инсталации за сепариране на отпадъците.

Металните предмети и остатъци, изхвърлени от домакинствата и сега се отделят от всички останали отпадъци на сметището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още