IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стандард енд Пуърс повиши перспективата на рейтинговата оценка на Общинска банка

Международната агенция повиши перспективата на оценката на банката на “стабилна” и потвърди запазването на дългосрочния контрагентен кредитен рейтинг на “В+”

17:06 | 26.07.11 г.
Стандард енд Пуърс повиши перспективата на рейтинговата оценка на Общинска банка

На 25.07.2011 г. международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс повиши перспективата на рейтинговата оценка на Общинска банка АД (http://www.municipalbank.bg/) на “стабилна”. Агенцията потвърди запазването на дългосрочния контрагентен кредитен рейтинг на банката на “В+”.

Сред факторите за положителната оценка Стандард енд Пуърс подчертават по-добрите позиции на банката да се справи в случай на бъдещо влошаване на качеството на активите, като се взема под внимание, че има сравнително малко необслужвани кредити, добра капиталова адекватност и икономическата ситуация в България, показваща признаци на стабилизация.

Освен това анализаторите на агенцията изтъкват, че банката се възползва от предимствата на задоволителната си ликвидност, благодарение на значителния размер налични парични средства и инвестиции в ДЦК. В подкрепа на оценката се посочва, че Общинска банка АД поддържа стабилна печалба, както и източниците и структурата на привлечените средства, основно от клиентски депозити (около 40% от общини, а останалите от други клиенти - корпоративни и физически лица).

Повишената оценка, особено на фона на международната среда, е свидетелство за стабилността, надеждността и положителното развитие на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още