IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите в чужбина на фирмите от Плевенско достигнаха 30% за полугодието

Износът е нараснал с един процентен пункт в сравнение с първото тримесечие

10:53 | 20.08.11 г.
Продажбите в чужбина на фирмите от Плевенско достигнаха 30% за полугодието

30% от продажбите на фирмите от Плевен и областта са реализирани извън страната, като от тях 78,2 на сто - в еврозоната, сочат данните от Териториалното статистическо бюро /ТСБ/ за първото полугодие, цитирани на БТА.

Отбелязва се увеличение на износа с един процентен пункт в сравнение с първото тримесечие.

Продажбите в еврозоната са намалели с 5 процентни пункта, но междувременно са осигурени други чуждестранни пазари за стоките от региона.

Преработващата промишленост е с най-голям дял в икономиката на Плевен, осигурявайки 48,1% от реализираната продукция за първите шест месеца на 2011 г. Постъпленията от нея са за над 328 милиона лева.

Производството на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия има определящ дял в преработващата индустрия - 41,6%. Следват производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - 22%, производството на текстил, облекло, обувки и други изделия - 13,3%, на основни метали и метални изделия - почти 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още