IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОИ е натрупал дефицит от 237 млн. лева до края на август

Осигурителният институт е икономисал 31 млн. лева за осемте месеца на 2011 г., съобщи новият управител на НОИ Бисер Петков

11:11 | 15.09.11 г. 2
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Дефицитът на Националния осигурителен институт (НОИ) възлиза на 237 млн. лева според предварителните данни към края на август, посочи новият управител на НОИ Бисер Петков в предаването “Денят започва” по БНТ.

Натрупаният недостиг в системата на държавното обществено осигуряване (ДОО) за първото полугодие е 208 млн. лева, допълни Петков.

Осигурителният институт обаче е икономисал за същия период 31 млн. лева, което като цяло намалява общия недостиг на средства, допълни управителят на институцията.

Бисер Петков призна, че в голяма степен дефицитът на НОИ е формиран от липсата на прецизност и лошата методология на планиране на приходите. Той посои, че в момента ръководните екипи на института и Националната агенция за приходите (НАП) работят по изчистването на проблема.

Петков се е срещнал с представители на приходната агенция, на което е обсъдено бъдещото взаимодействие на двата органа при съгласуването на приходната част на бюджета на ДОО. Обсъдени са още съвместните действия на НАП и НОИ по опростяването на осигурителните декларации и съкращаването на броя на сметките и кодовете за плащане по социалното осигуряване с цел облекчаване на осигурителите и самоосигуряващите се лица.

Бисер Петков допълни, че всички предложения на социалните партньори за промени в структурата на осигурителния институт и в ДОО ще се обсъдят и ако се постигне съгласие, че те са рационални, обсъжданията ще продължат.

Управителят на института посочи, че модернизацията е ключова за развитието на НОИ. Предстои да бъдат пуснати още електронни услуги, ще се ускори и работата по електронните досиета на осигурените лица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
Далаверите в самото НОИ си вървят (както и навсякъде в милата ни татковина, де), а има и престъпни схеми за източване на пари чрез болнични, ТЕЛК и т.н. ...Управлението на НОИ е лошо, а в оптимистичния бюджет (както и целия републикански бюджет между впрочем ! ) е заложено яко приходи, които няма как да се съберат по време на криза, за да може да се заложат и високи разходи ;-)) А има ли разходи, има и далавери, има и лапачка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Е, няма как да няма дефицит. Докато има "хранени хора" - чиновници, магистрати, военни и полицаи - които не плащат осигуровки, а в същото време ползват преференциални условия за пенсиониране - така ще е. Освен ако не се събудим като народ и не вземем да им наритаме яко задниците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още