IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митнически инспектори ще разследват валутни и данъчни престъпления

Според приетия днес проект, митническите органи могат да задържат нарушители, но за не повече от 24 часа

11:23 | 21.09.11 г.
Митнически инспектори ще разследват валутни и данъчни престъпления

Митнически инспектори ще могат да разследват митнически и валутни престъпления, както и престъпления против данъчната система. Това приеха на първо четене депутатите със 72 гласа "за", 5 "против" и 15 "въздържал се", предаде БТА. Промяната е част от законопроекта за изменения на Закона за митниците, внесен от правителството.

Според приетия днес проект митническите органи могат да задържат нарушители, но за не повече от 24 часа. Задържането ще се налага, ако има данни за търговия с акцизни стоки без бандерол, както и при контрабанда на стоки.

Митническите органи ще могат да разследват и задържат за престъпления, извършвани чрез нарушаване на правилата за транзитен превоз и за нарушаване на режима, под който са поставени валутните ценности.

В компетенцията на разследващите митничари ще е и разследването на укриване на данъчни задължения в големи размери и на неправомерно получаване на парични суми в големи размери от държавния бюджет.

Разследващите митнически инспектори ще трябва да отговарят на няколко изисквания – да имат висше юридическо образование и да не са обвиняеми, подсъдими или осъждани за умишлено престъпление от общ характер.

Те ще извършват разследване по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.

На разследващите митнически инспектори не могат да се възлагат други дейности, освен разследване на престъпления, приеха депутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още