IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началници в митниците стават експерти заради засилване на разузнаването

Промяната в митническите структури ще влезе в сила от 1 октомври и е свързана с новия класификатор на длъжностите и професиите на Агенция "Митници"

12:39 | 20.09.11 г.
<p>
	Директорът на Агенция &quot;Митници&quot; Ваньо Танов. Снимка: БТА</p>

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Снимка: БТА

Началници в дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ на Агенция „Митници“ ще бъдат преназначени в длъжност експерти. Това ще се случи от 1 октомври, когато влизат в сила измененията в класификатора на длъжностите и професиите в митниците, съобщи пред "Нова телевизия" директорът на агенцията Ваньо Танов.

„От първи октомври влиза в сила новият класификатор, който намалява началническите длъжности и увеличава експертните и в това няма нищо лошо“, коментира Танов.

Промяната е във връзка с реформирането на митническите структури, заявено в приоритетите на агенцията, обявени от Танов още при встъпването му на поста през 2009 г. Оттогава той настоява митническото разузнаване да получи правомощия на разследващ орган.

Тези правомощия бяха разписани с промени в наказателно-процесуалния кодекс и закона за митниците и се отнасят до засилване на митническото разузнаване. Досега те са гледани в правната комисия в Народното събрание и предстои гласуването им в пленарна зала, каза още Ваньо Танов.

Измененията в двата закона бяха публикувани още в средата на тази година. Текстовете предвиждат да се създаде нова длъжност разследващ митнически инспектор, каквато съществуваше до края на 2005 г. Тогава тя беше закрита и разследващите функции останаха само към органите на Министерството на вътрешните работи (МВР), припомнят от Агенция „Митници“.

Разследващите митнически инспектори ще имат правомощия, равни с тези на служителите от МВР, но ще се занимават само с контрабандата, митническите нарушения, укриването на данъци в големи размери и неправомерното получаване на големи суми от държавния бюджет, отбелязват от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още