IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има нов избор на фирмата, която ще запечатва сметището в Долни Богров

КЗК отмени решение на кмета на Столична община за класиране на кандидатите в обществената поръчка

10:53 | 10.10.11 г.
Ще има нов избор на фирмата, която ще запечатва сметището в Долни Богров

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решението на кмета на Столична община за класиране на допуснатите участници, които кандидатстват за закриването и рекултивацията на депото за битови отпадъци край софийското село Долни Богров, съобщиха от комисията.

При проверката е установено, че изборната комисия е изискала от двама от участниците в процедурата, предложили с 30 на сто по-ниска цена от усредната стойност на останалите оферти, подробни писмени обосновки за начина, по който са формирали своите предложения, каквито са изискванията на закона за обществени поръчки.

Изборната комисия може да приеме писмена обосновка и да не предложи за отстраняване дадена оферта, когато са посочени обективни обстоятелства, свързани с оригинално решение за изпълнение на обществената поръчка, наличието на изключително благоприятни условия за участника, икономичност при изпълнение на обществената поръчка и др.

При проверката на КЗК е установено, че при приемането на писмената обосновка на класирания на първо място участник Обединение „Еко Проект 2011”  мотивите от страна на изборната комисия са изложени формално, тъй като представляват "преписване на акцентите от писмената обосновка на участника".

Преповтарянето на посочените данни в отсъствието на собствена обоснована мотивировка от страна на изборната комисия представлява нарушение на законовата разпоредба и е самостоятелно основание за отмяна на обжалваното решение, се посочва в решението на КЗК.

По този начин е нарушен принципът на равнопоставеност на участниците, доколкото на класирания на първо място участник по този начин е дадено необосновано предимство пред останалите участници, заключават юристите.

КЗК връща преписката на възложителя за продължаване на процедурата на етап разглеждане, оценка и класиране на офертите при спазване на изложените мотиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още