IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поставят се нови изисквания към игралните зали

Днес Министерският съвет прие проектозакон за хазарта, с който се цели изваждането на казината от кварталите

12:50 | 13.10.11 г.
Поставят се нови изисквания към игралните зали

С промени в Закон за хазарта се въвеждат нови изисквания за окрупняване на броя на игралните маси и машините в казината, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков след приемането на измененията на днешното заседание на правителството, предаде БТА.

Идеята е игралните зали да излязат от кварталите и да отидат там, където само зрели хора могат да влизат, обясни мотива за промените министърът.

По данни на Комисията за хазарта в страната има около 4 500 игрални зали и казина. Между 20 и  25% от тях след приемането на закона ще трябва да променят дейността си.

Анализи на комисията от началото на 2010 г. показват, че между 300 и 700 млн. евро са средствата от залагания, които излизат от страната, не са регламентирани и не се облагат с данъци. Министър Дянков припомни, че през миналата година данъкът за хазарта е бил 15% и затова може да се очертае голяма сума на годишна база като данъчен приход от облагането на хазарта.

Минималният обем на приходите според Дянков е между 40 и 50 млн. евро. Очаква се данъците от тази дейност в максималния им обем да бъдат достигнати през 2013 г.

С новия закон ще се регулират и интернет залаганията, ще се регламентират залаганията чрез телефонни есемеси и чрез телевизионни предавания.

Проектозаконът е съгласуван с Европейската комисия, като останалите държави-членки са имали право на въпроси и мнения, отбеляза министърът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още