IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йоханес Хан: Трябва да се изравнят различията между отделните региони в Европа

Задачата на европейските институции е по-голямата част от евросредствата да се насочат към по-изоставащите региони на ЕС, каза еврокомисарят за регионалната политика

12:12 | 14.10.11 г.
<p>
	Йоханес Хан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йоханес Хан. Снимка: Ройтерс

Нашата задача е да изравним различията между регионите в Европа. Това каза еврокомисарят за регионалната политика Йоханес Хан в дискусията "Бъдещето на европейската кохезионна политика", която е част от изнесеното заседание в София на политическото бюро на групата на ЕНП, цитиран от БТА.

В обсъждането се включиха трима еврокомисари и кандидат-президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Йоханес Хан посочи, че целта на европейската регионална политика е хората да имат лична перспектива. Повече от 80 на сто от хората в Европа искат да живеят там, където са родени, и ние трябва да отговорим на това желание, каза еврокомисарят.

По думите му занапред задачата на европейските институции е по-голямата част от средствата на ЕС да се насочат към по-изоставащите региони на ЕС. Европа има нужда от промяна на начина, по който се използват евросредствата и как те формират добавена стойност, отбеляза еврокомисарят за регионалната политика.

По време на дискусията Кристалина Георгиева посочи, че като комисар в областта на кризите вижда колко е лошо да липсва устойчивост. Тя представи пред присъстващите на форума регионите, където има опасност от катастрофи. Европа не е имунизирана от катастрофи, каза още Георгиева. Общо 100 хил. души са загубили живота си през последните години в Европа при кризи, каза Георгиева. Тя изброи рисковете от наводнения - които, по думите й, са най-тежки за икономиката, от климатични промени през зимата и лятото.

Трябва да бъдем реалисти при създаването на новата финансова рамка на ЕС, като вземем поука от 2004-2006 г., каза Януш Левандовски, еврокомисар за бюджета и финансите.

Кандидат-президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев посочи, че през последните две години България е променила подхода си. Европейските пари за нас не са цел, а средство - да развиваме регионите си и икономиката си, каза той. По думите му по време на кризата в Европа България показва, че не е част от проблема, а от решенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още