IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ж. Бойчев: Топката за Общинска банка е в полето на БНБ

Предложението на Столична община за промяна в устава на банката, позволяваща вземането на решения от общото събрание с 2/3 от капитала не бе прието

17:38 | 14.10.11 г.
Ж. Бойчев: Топката за Общинска банка е в полето на БНБ

На провелото се днес извънредно общо събрание на акционерите на Общинска банка АД е бил приет финансовият отчет на банката, както и капитализирането на печалбата във фонд Резервен. Това съобщи за Investor.bg Жельо Бойчев, общински съветник от БСП. 

Представителите на Столична община в общото събрание, чиито мандат беше гласуван на последното заседание на Общинския съвет на 6 октомври, не са подкрепили предложенията за освобождаването от отговорност на Надзорния и на Управителния съвети на банката.

Не е било подкрепено и предложението за увеличаване на броя на членовете на Надзорния съвет от трима на петима, както и предложението за избор на специализирано одиторско предприятие.

Не е било подкрепено обаче и предложението на общината за промяна в устава на банката. То трябваше да позволи вземането на решения от общото събрание с 2/3 от капитала, а не както е сега с 3/4. Подкрепа не е получило и предложението за персонални промени в Надзорния съвет на банката.

„Топката е в полето на Българската народна банка“, коментира Бойчев и допълни, че няма да е лесно контролът да бъде върнат. БНБ има правото по закон служебно да промени устава и Надзорния съвет, ако има риск за банката или е налице неизпълнение на основни критерии.

Следващото общо събрание на акционерите на Общинска банка е насрочено за 11 ноември. То е поискано от Столична община, като на него отново ще бъдат разгледани промените в устава и освобождаването на членове на Надзорния съвет на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още