IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Константинов: Парите за здраве догодина вероятно ще са повече

Допълнителни ресурси трябва да се насочат към спешната помощ, дежурните кабинети и профилактиката, е заявил здравният министър

09:59 | 19.10.11 г.
Ст. Константинов: Парите за здраве догодина вероятно ще са повече

Парите за здраве в бюджета за догодина няма да са по-малко. Дори вероятно ще са повече. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по БТВ министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Според него догодина е необходимо да бъдат увеличени средствата за спешна помощ и за дежурните кабинети, да се въведе отделно перо за профилактика, така че да се елиминира проблемът със свършилите направления за изследвания при специалист.

Здравният министър бе категоричен и за това, че трябва да се смени начинът на финансиране на здравеопазването. „Системата на финансиране е лоша, тя трябва да се промени, но промяната изисква закони и воля в Здравната каса”.

За пореден път министърът коментира, че клиничните пътеки са отживелица и трябва да се заменят с диагностично-свързани групи. Константинов не се ангажира с конкретни срокове, но се надява това да стане догодина.

Според здравния министър подобна реформа може да се осъществи постепенно с едногодишен преходен период, през който да се премине плавно от заплащане по клинични пътеки към диагностично-свързани групи.

Константинов обясни, че пациентът ще усети плюсовете на новата система по това, че когато отиде в дадена болница, ще бъде лекуван от всичко, от което има нужда, паралелно, а не само по описаното в клиничната пътека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още