IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производственият ръст в металургията остава на нивата от миналата година

В черната металургия през 2010 г. е отчетен ръст от 2 на сто, а в цветната - 4,5 на сто спрямо предходната година

11:47 | 03.11.11 г.
Производственият ръст в металургията остава на нивата от миналата година

Металургичната индустрия очаква тази година ръстът на производството в бранша да бъде аналогичен на миналогодишния. Това каза за БТА изпълнителният директор на Българската асоциация на металургичната индустрия Политими Паунова.

В черната металургия през 2010 г. общият обем на произведената стомана е превишавал с около 2 на сто този от 2009 г. В цветната металургия през миналата година пък е отчетен ръст от около 4,5 на сто в общото производство на основни цветни метали (електролитна мед, олово и цинк).

Въпреки лекото повишение все още не са достигнати нивата на производство и показателите за сектора от периода преди кризата от 2008 г., отбеляза Политими Паунова. 

Общите инвестиции в металургичните производства на страната вече надхвърлят 3 млрд. лв., обяви още Паунова.

За миналата година износът на металургични продукти възлиза на 5,3 милиарда лева, с относителен дял в стоковия износ от 18 на сто, а в общия износ на страната делът е 16 на сто.

В пиковата за българската металургия година 2008 г., съотношението е било съответно износ за 6 милиарда лева, а дялове във стоковия и общия експорт съответно - 20 на сто и 15 на сто.

Външнотърговското салдо за металургията остава положително заради високите показатели в цветната металургия и успешното развитие на фирмите, производители на блокови метали – мед, олово и цинк и на прокат от цветни метали, коментира Паунова.

Металургичната индустрия е експортно ориентиран сектор, износът представлява около 85-90 на сто от произведената металургична продукция. От износа и вноса на метали и метални продукти се формира положителен външнотърговски баланс, който за 2010 г. е над 3 милиарда лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още